Izvor: Alo
28.08.2024 u 12:11
0

POVEĆAN MINIMALAC: Evo kolika će sada biti minimalna zarada

Odluka o iznosu minimalne zarade u Srbiji za narednu godinu doneta je danas na sednici Socijalno-ekonomskog saveta.

Sednici su pristustvovali premijer Miloš Vučević, ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, predstavnici Unije poslodavaca Srbije i reprezentativnih sindikata.

Još jednom dvocifreno povećanje

Siniša Mali nakon sednice rekao je da je ponosan i srećan što je posle 6 godina uspelo to da ovu odluku ne donosi samo Vlada već je to urađeno kroz konsenzus. 

– U ovim uslovima krize ovo je važan pokazatelj koliko smo složni, jedinstveni. Uradili smo veliku stvar. Rezultat ovih pregovora će imati na pregovore koje ćemo imati narednih godina.

– Još jednom imamo dvocifreno povećanje, ponovo, drugi put ove godine – rekao je on. 

– U evrima to je 404 evra, od prvog januara naredne godine na 457 evra. Poređenja i podsećanja radi, 2010. godine minimalac je bio 15.700 dinara, a sad idemo na 53. 592 dinara. Ovim tempom do kraja 2027. godine imaćemo minimalnu zaradu od 670 evra. Ovim iznosom koji sada imamo pokriva se minimalna potrošačka korpa

Mali je rekao da imamo veći rast BDP-a nego neke razvijenije zemlje, kao i rekordnu nezaposlenost i ističe da Srbija vodi odgovornu ekonomsku politiku.

– Minimalna zarada od 2020. godine je porasla 37, 8 odsto.

Mali je rekao i da će se od 1. januara povećati neoporezivi deo na 28.432 dinara.

– Nikada nismo imali veći broj zaposlenih. Rastu nam plate, penzije, ali i imamo punu zaposlenost.

Istakao je i da imamo rekordno nisku nezaposlenost – 9,4 odsto.

Lepe vesti, povećan minimalac!

Miloš Vučević inače je saopštio ove lepe vesti, i na početku obraćanja posle sednice saopštio: 

– Posle šest godina imamo postignut dogovor koliki će biti minimalac za 2025. godinu. Ta odluka neće biti jednostrana, ona je deo dogovora. 

– Povećanje će biti 13, 7 odsto. Minimalna cena rada biće 308 dinara po času odnsno 53.592 dinara. Minimalna zarada u Srbiji će pokrivati minimalnu potrošačku korpu, to nikada do sada nismo imali, samo sada.

Predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić poručio je da je zadovoljan ishodom pregovora i napomenuo na čemu će biti akcenat u narednom periodu.

– Pokušavamo poseban akcenat da stavimo na unutrašnjost Srbije u narednom periodu. Zloupotreba bolovanja je tema kojom ćemo se takođe više baviti kao i rasterećenju birokratskih procesa.

Izjava Čedanke Andrić:

– 56 odsto prosečne zarade dao je jednu dobru polaznu tačku za pregovore koje ćemo dalje imati. Bili bi daleko zadovoljniji da je taj iznos mogao da bude veći u datom momentu ali je ovo vrsta konsezusa koju smo mogli da postignemo – poručila je Čedanka Andrić, predsednica UGS Nezavisnost.

– Osim toga što ne treba da se poveća broj ljudi koji je prima ne treba ni da se poveća i period na koliko se prima. Minimalna zarada nije isto što i dogovorena zarada, istakli smo činjenicu da svi moramo da učinimo više da bi došli do vise kolektivnih igovora narocito na sektorskom nivou – poručila je ona.

Podsetimo, minimalna zarada u Srbiji do sada je iznosila 47.000 dinara i po zvaničnim podacima prima je oko 114. 000 radnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se već zalagao da minimalna zarada bude uvećana 14 odsto, na 53.500 dinara koliki su troškovi minimalne potrošačke korpe.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter