Izvor: 24 sedam
28.08.2024 u 18:02
0

SITUACIJA SA MORBILAMA SVE GORA: Bez vakcine nema škole i vrtića

Među 19 inficiranih, koliko je registrovano od aprila do ove sedmice, nema uredno vakcinisanih

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore predložio je Ministarstvu zdravlja da izmeni zakon kako bi se nevakcinisanoj deci ograničio boravak u školama i vrtićima ili da se uvedu privremene mere u opštinama gde je prijavljena epidemija malih boginja.

Epidemija malih boginja proglašena je u Budvi i Podgorici, a nadležni veruju da će se s početkom školske godine situacija pogoršati. Među 19 inficiranih, koliko je registrovano od aprila do ove sedmice, nema uredno vakcinisanih protiv morbila.

Iz IJZ su juče ocenili za “Vijesti” da se obuhvat vakcinisane dece ne može značajno i brzo popraviti bez izmene zakonske regulative kojom bi se ograničio boravak u kolektivima – predškolskim ustanovama i školama, sportsko-rekreativnim objektima, na izletima i ekskurzijama za nevakcinisanu decu. Podsetili su da su provodili intenzivne edukativne i promotivne aktivnosti i upozoravali sve činioce u društvu na epidemiju, dajući prijedloge za rešenja

.Prema važećem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti, uključujući i male boginje, obavezna je. Za roditelje su predviđene kazne do 2.000 eura ako odbije i ne omogući djetetu predškolskog ili školskog uzrasta vakcinaciju protiv ovih bolesti, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine ili stručni tim.

Iz IJZ su za “Vijesti” rekli da pojava epidemije morbila nije nešto što ih iznenađuje, jer na to godinama upozoravaju kao vrlo izvesnu mogućnost. Ocenili su da je obuhvat vakcinacijom protiv morbila u značajnom broju godišta zabrinjavajuće nizak, uključujući sva predškolska godišta, kao i nekoliko generacija u nižim razredima osnovne škole.

Podsećaju je jedina delotvorna mera prevencije potpuna vakcinacija, s dve doze MMR vakcine.

Prema vodiču za istraživanje i postupanje u slučaju epidemijskog javljanja morbila, za predškolske i školske ustanove predviđeno je da se u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije može doneti predlog o zabrani pohađanja nastave nakon prijave epidemije na teritoriji određene opštine.

Druga mogućnost je da se u slučaju pojave obolelih od morbila u predškolskim i školskim ustanovama, svoj deci koja nisu vakcinisana u skladu sa uzrastom i kalendarom vakcinacije, rešenjem nadležne inspekcije može onemogućiti pohađanje predškolske ustanove i škole do isteka dva perioda maksimalne inkubacije od poslednjeg slučaja u toj ustanovi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter