Izvor: 24sedam
29.08.2024 u 09:15
0

SNAŽAN TAJFUN POGODIO JAPAN: Udari vetra skoro 200 kilometara na sat!

Bez struje je ostalo više od 250.000 domaćinstava, a obustavljen je vazdušni i železnički saobraćaj

Najmanje tri osobe su poginule danas na jugozapadu Japana, koji jepogodio tajfun Šanšan sa obilnim padavinama i veoma snažnim udarima vetra, zbog čega je bez struje ostalo više od 250.000 domaćinstava, a takođe je obustavljen ili otežan vazdušni i železnički saobraćaj.

Tajfun, sa udarima vetra do 198 km na sat , jutros  se spustio na kopno blizu grada Satsumasendai, na jugozapadnom ostrvu Kjušu, saopštila je meteorološka agencija.

Tri osobe su poginule, jedna se vodi kao nestala, dve su teško povređene, a pet je zadobilo lakše povrede zbog tajfuna, saopštio je sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši, prenosi Rojters.

– Pošto se ovaj tajfun kreće sporo, ukupna količina padavina mogla bi biti prilično velika – rekao je Hajaši na konferenciji za novinare.

Vlasti su upozorile da bi oluja mogla biti jedna od najjačih ikada koja je pogodila region, a lokalne vlade su izdale naredbe za evakuaciju više miliona stanovnika u nekoliko prefektura.

Na snimcima japanskog javnog servisa NHK vide se srušeni zidovi i polomljena prozorska stakla zgrada, u gradu Mijazaki na jugu Kjušua, navodi agencija.

Više od 250.000 domaćinstava u sedam prefektura suočeno je jutros sa prekidom isporuke struje, prema saopštenju lokalnog distributera.

Nakon što se tokom sledećih nekoliko dana zadrži u oblasti ostrva Kjušu, očekuje se da će se oluja približiti središnjim i istočnim regionima Japana, uključujući i glavni grad Tokio, oko vikenda, objavila je meteorološka agencija.

Avio-kompanije, ANA Holdings i Japan Airlines, već su najavile otkazivanje više od 600 domaćih letova.
Železničke usluge obustavljene su u mnogim područjima Kjušua.

Veliki proizvođači automobila, uključujući Tojotu i Nisan, obustavili su rad u nekim ili svim svojim domaćim fabrikama zbog oluje.

Tajfun Šanšan je najnoviji vremenski sistem koji je pogodio Japan, nakon tajfuna Ampil, koji je takođe prouzrokovao nestanke struje i evakuacije ranije ovog meseca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter