Izvor: TANJUG
29.08.2024 u 12:01
0

OD 1. SEPTEMBRA NAJBOLJE CENE: 81 vrsta proizvoda biće dostupna po cenama nižim od akcijskih

Od 1. septembra do kraja oktobra građani će u okviru akcije "Najbolja cena" po cenama koje su povoljnije od akcijskih

BEOGRAD  – Od 1. septembra do kraja oktobra građani će u okviru akcije „Najbolja cena“ po cenama koje su povoljnije od akcijskih u 2.500 maloprodajnih objekata moći da kupe 81 vrstu proizvoda gde je zapravo 700 proizvoda, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

On je na predstavljanju ove akcije istakao da će oni imati oznaku „Najbolja cena“ i da će ih biti u prodavnicama koje ih budu prodavale.

Reč je o prehrambenim i proizvodima za ličnu higijenu i proizvodima kućne hemije, a među njima su meso, jabuke, luk, kafa, riba, šamponi, toalet papir i slično.

Naveo je i konkretne proizvode i njihove nove cene i istakao da sniženje u proseku iznosi 26,82 odsto i da će domaćinstva moći da uštede od osam do 22.000 dinara.

VEĆE PENZIJE OD 1. DECEMBRA: Ministar Mali najavio dvocifreno povećanje
Cene ne mogu biti unificirane, ali za određene proizvode mora da postoji najbolja cena

Premijer je izjavio da nove „najbolje cene“ trgovinskih proizvoda koje je predstavio ne mogu biti unificirane, jer ni trgovinski lanci nemaju identične ponude, ali je pojasnio da su obavezni u odnosu na konkretan vid proizvoda da izađu sa najboljom cenom.

Vučević je tako odgovorio na pitanje da li će cene koje je predstavio u Vladi Srbije važiti u svih 2.500 maloprodajnih objekata, da li će biti iste, ili će i dalje biti konkurentne.

Kao primer je naveo da se nisu svi lanci opredelili da ponude najbolju cenu za identično mleko ili isti jogurt, te da je to na njima da definišu.

„Država je predložila i tražila od trgovinskih lanaca da učestvuju u pojeftinjenju 81 kategorije proizvoda, a onda su trgovinski lanci nama dostavili šta će konkretno da bude najbolja cena u toj kategorizaciji proizvoda. Pričamo o siru na primer. Onda oni kažu, kod nas će najbolja cena biti za gaudu, kod nekog će biti za trapist, kod nekog će biti stišnjena šunka, kod nekog će biti parizer. Kod nekog će biti i jedno i drugo i nešto treće…“, objasnio je Vučević.

Suština akcije „Najbolja cena“ jeste veće sniženje

Suština akcije „Najbolja cena“ je veće sniženje, odnosno niže cene proizvoda, istakao je Vučević i dodao da su se sa trgovcima dogovorili da će akcija trajati dva meseca.

Na pitanje zbog čega su ograničili akciju na dva meseca, premijer je rekao da je to stvar dogovora sa trgovcima i da to nije definisano kroz neku odluku Vlade.

„Morali smo da uzmemo u obzir i tu kategoriju – veći broj proizvoda i mnogo niže cene nego što su bile u prethodnoj akciji“, objasnio je Vučević i dodao da je baš zbog toga rok određen na dva meseca.

Prema njegovim rečima, oni će iskoristiti taj period da izvrše dalje analizu formiranja cena proizvoda u prodavnicama u Srbiji.

Vlada mora da vodi računa o građanima, problem je ako trgovci ostvaruju ekstraprofit

Vučević je izjavio da se priprema još mnogo drugih stvari kako bi se pomoglo građanima i istakao da vlada mora da vodi računa pre svega o građanima i da je problem ako trgovci na njima ostvaruju ekstraprofit.

On je rekao sve mora pažljivo da se pripremi da se ne bi narušio princip tržišne ekonomije i kako se nikom ne bi osporilo pravo da posluje.

„Ponavljam, ja nemam problem da iko ima profit, ali samo imam problem ako neko stvara ekstra profit. Mi moramo kao vlada da vodimo računa i o građanima, i o privredi, i jedno i drugo čini ambijent jedne države. Pre svega moramo da vodimo računa o građanima, o ljudima sa nižim zaradama, o penzionerima, da osete brigu države „, naglasio je Vučević.

Zahvalio je svima koji su se i privatnog sektora uključili.

U septembru novi zakon kojim se značajno uvećava dodatak za porodice sa decom

Premijer je najavio da bi u septembru trebalo da bude usvojen novi zakon o podsticajima za porodice sa decom, kojim će biti značajno uvećan dodatak za prvo, drugo, treće i četvrto dete.

„Da u septembru usvojimo novi zakon o podsticajima porodicama sa decom, gde će da po prvi put da bude značajno povećanje dodatka za prvo, drugo, treće, četvrto dete“, rekao je Vučević.

Kako je naveo, da tu ne bi bilo zabune, kada neko dobije dvojke, trojke, ne nagrađuje se dodatkom broj porođaja nego broj dece.

„Tako da će za svako dete da ide dodatak u skladu sa onim što smo najavili“, poručio je Vučević.

Verujem da će država imati snage da podrži sve osetljive kategorije stanovništva

Vučević je izjavio da veruje da će država imati snage da podrži sve kategorije stanovništva koje su posebno osetljive, ali da budžet nije „čarobna torba“ i da je svako izdvajanje rezultat rada.

„Siguran sam da svako od nas može da nabroji u ovom trenutku bar deset kategorija ili deset principa koje bi trebalo biti ispoštovano, ali budžet nije čarobna torba. Budžet odražava stvarno stanje privrede jedne države. Moramo da vodimo računa o budžetskom deficitu, moramo da vodimo računa da nam raste BDP“, rekao je Vučević u Vladi Srbije, na pitanje da li je planirano da za još neke grupe stanovništva bude izdvojen novac.

Premijer je naveo da je društvo u Srbiji sada „naviklo“ da rastu plate i penzije svake godine, ali da se to ne podrazumeva, već da je to rezultat rada.

„To je sve stvar odgovorne politike i pre svega rezultat rada svih građana“, rekao je Vučević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar