Izvor: Alo
30.08.2024 u 08:11
0

TRKA PROTIV HARIS JE OGROMAN IZAZOV ZA TRAMPA: Kamala ima prednost nad Trampom 45:41

Demokratska kandidatkinja Kamala Haris je u prednosti pred republikancem Donaldom Trampom sa 45 prema 41 odsto na nacionalnom nivou, pokazalo je novo istraživanje Rojtersa i Ipsosa, što pokreće novi entuzijazam kod birača i trku za Belu kuću čini još neizvesnijom.

Prednost od 4 odsto među registrovanim glasačima, koju trenutno ima Haris, veća je za jedan odsto od one koju je imala nad Trampom u julu. Novo istraživanje ima mogućnost statističke greške od 2 odsto.

GRČKA SE ZATRESLA: Epicentar je bio kod ostrva Krit

Haris vodi sa 49 odsto u odnosu na Trampovih 36 odsto među ženama i latinoameričkim biračima. Ta prednost takođe je veća od one koju je istraživanje Rojtersa i Ipsosa zabeležilo u julu.

Trampa, sa druge strane, podržava više muškaraca i belaca i ti brojevi su slični kao u julskom istraživaju, a jedino se promenila podrška među biračima koji nemaju fakultetsko obrazovanje – pala je na 7 odsto sa 14 odsto u julu.

Rezultati novog istraživanja pokazuju koliko se predsednička trka izmenila otkako se iz nje 21. jula povukao aktuelni predsednik Džo Bajden.

Od tada, Haris je uvećavala prednost nad Trampom na nacionalnom nivou i u nekim državama koje odlučuju izbore. Iako ankete sprovedene na nivou celih SAD daju uvid u to kakvo je raspoloženje birača, rezultate izbora odlučuje glasanje Elektorskog koledža i zavisiće od nekoliko država.

– Viskonsinu, Pensilvaniji, Džordžiji, Arizoni, Severnoj Karolini, Mičigenu i Nevadi, Tramp ima prednost među registrovanim glasačima u odnosu na Haris od 45 prema 43 odsto.

„Očigledno je da je trka protiv Haris veći izazov za Trampa ako se uzmu u obzir promene u rejtingu, ali to nije nepremostivo“, kaže Met Volking, republikanski strateg koji je sarađivao u Trampovoj kampanji 2020. Smatra da Tramp treba da ostane što je više moguće fokusiran na to da ne otera birače koji naginju na njegovu stranu jer im se nije dopadao Bajden.

Haris je posle prihvatanja demokratske nominacije kreula na turneju po odlučujućim državama, među kojima je i Džordžija.

Glas za Haris, a ne protiv Trampa

Novo istraživanje je pokazalo da je oko 73 odsto registrovanih glasača demokrata uzbuđeno zbog izlaska na izbore otkako je Kamala Haris ušla u trku. U istraživanju koje su Rojters i Ipsos sproveli u martu, 61 odsto ispitanika reklo je da će glasati za Bajdena da ne bi pobedio Tramp, dok u avgustu 52 odsto kaže da želi da glasa za Haris, a ne da glasa protiv Trampa.

„U ovom istraživanju vidimo da ljude više motiviše budućnost nego prošlost“, kaže Ejmi Alison, osnivačica liberalne grupe She the People, čiji je zadatak da poveća broj žena iz manjinskih zajednica na javnim funkcijama. „Kamalu Haris vide kao budućnost, a republikanci misle da su ovi izbori samo o Trampu. Glasače će više motivisati ako im se pruži opcija koja je više od same pobede nad Trampom“.

I sa druge strane spektra birači pokazuju optimizam – 64 odsto kaže da ih motiviše to što im je izbor Tramp, a ne što mu je protivnica Haris.

Oko 45 odsto glasača smatra Trampa boljim izborom kada je reč o upravljanju američkom ekonomijom, u odnosu na 36 odsto koji to misle za Haris, i taj procenat je porastao u korist Trampa u odnosu na drugu anketu Rojtersa i Ipsosa.

Sa druge strane, Haris ima veću podršku kada je reč o politici prema abortusu – 47 prema 36 odsto. Oko 41 odsto glasača, među kojima je 70 odsto demokrata, kaže da je zabrinuto zbog mogućnosti da novi predsednik uvede nacionalnu zabranu abortusa.

Istraživanje Rojtersa i Ipsosa rađeno je i za vreme Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu, i ostaje da se vidi hoće li entuzijazam oko Kamale Haris potrajati i ubuduće.

U anketi sprovedenoj na nivou celih SAD učestvovalo je 4.253 ispitanika, među kojima je 3.562 registrovanih glasača.

Nezavisni kandidat Robert F. Kenedi, koji je u međuvremenu odustao od trke za predsednika, imao je podršku oko 6 odsto u ovom istraživanju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter