Izvor: Tanjug
30.08.2024 u 11:09
0

AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA: Školska godina počinje, oprez u saobraćaju!

Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS), povodom početka nove školske godine, apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni, jer se očekuje povećan intenzitet saobraćaja, posebno u zonama škola i u naseljima.

„Podsećamo da je ograničenje brzine u zonama škola u naselju do 30 km/h, dok je ograničenje brzine u zonama škola na putevima van naselja do 50 km/h“, ističe se u saopštenju ABS.

Agencija apeluje na vozače da poštuju ograničenja brzine u zonama škola, odnosno da ne prekoračuju brzinu kretanja kako bi mogli da se blagovremeno zaustave u slučaju opasne situacije i na taj način izbegnu nastanak eventualne saobraćajne nezgode i stradanje dece.

Istraživanjem ponašanja dece osnovnoškolskog uzrasta, kada je reč o prelasku ulice u zoni škole, utvrđeno je da troje od četvoro dece (skoro 77 odsto) prelazi kolovoz propisno, na obeleženom pešačkom prelazu u blizini škole.

Posebnu pažnju treba obratiti na kretanje dece u grupama, jer su tada skloniji da svu pažnju posvete međusobnom igranju, a ne učešću u saobraćaju, ukazuje se u saopštenju.

Pošto deca pešaci najviše stradaju u uslovima smanjene vidljivosti i noćnim uslovima, savetuje se roditeljima da oblače deci svetliju odeću, jarkih boja i da prilikom kupovine opreme za školu biraju opremu sa svetloodbojnim elementima, kako bi decu učinili što vidljivijom vozačima i na taj način omogućili vozaču da pravovremeno vidi dete i blagovremeno reaguje.

Roditelji takođe treba svojim pozitivnim primerom da utiču na bezbednije ponašanje dece u saobraćaju, a to se posebno odnosi na decu u periodu od 9. do 12. godine života, što prema iskustvu, predstavlja najkritičniji period za decu učesnike u saobraćaju, kada i samostalno započinju učešće u saobraćaju.

ABS poziva roditelje da pripreme svoju decu za samostalno učestvovanje u saobraćaju i da vlastitim primerom pokažu pozitivno ponašanje. „Poželjno je detetu pokazati najsigurniji put od kuće do škole, ukazati na opasne deonice, raskrsnice i delove puta sa slabom preglednošću“, navodi se u saopštenju.

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da manje od polovine dece (47 odsto) pravilno koristi sigurnosni pojas u vozilu, pa ABS apeluje na roditelje da decu na putu do škole prevoze bezbedno, koristeći odgovarajuća auto-sedišta i sigurnosni pojas i da svojim primerom korišćenja sigurnosnog pojasa ukažu deci na važnost upotrebe zaštitnih sistema prilikom prevoza u vozilu, da poštuju ograničenja brzine, kao i saobraćajne propise i ostala pravila saobraćaja.

ABS skreće pažnju roditeljima da kada decu prevoze od kuće do škole vode računa da prilikom izlaska ili ulaska u vozilo deca ne pretrčavaju ulicu, već da ukoliko je to moguće vozilo zaustave ili parkiraju tako da dete prilikom izlaska ili ulaska u vozilo ne mora da prelazi ili pretrčava ulicu.

Takođe, apeluje se na vozače da se ne parkiraju nepropisno, posebno u zonama škole, na trotoarima, kao ni na pešačkim prelazima, jer tako ometaju bezbedno kretanje dece na putu od kuće do škole, ali i bezbedan prelazak ulice.

Agencija za bezbednost saobraćaja će i ove godine, kao i prethodnih godina, svakom đaku prvaku na teritoriji Srbije pokloniti besplatan primerak knjige „Pažljivkova pravila u saobraćaju“, koja ima za cilj da edukuje decu o pravilnom ponašanju u saobraćaju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar