Izvor: Kurir
30.08.2024 u 11:15
0

VUČIĆ I MAKRON U NOVOM SADU: Obilaze Galeriju Matice srpske

Francuski predsednik Emanuel Makron, drugog dana posete Srbiji, sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem obilazi Galeriju Matice srpske i kompaniju "Šnajder elektrik" u Novom Sadu.

Predsednici u Galeriji Matice srpske

Predsednik Vučić dočekao je francuskog kolegu Makrona ispred Galerije Matice srpske i krenuli su u obilazak. Makrona je u Galeriji dočekao i premijer Srbije Miloš Vučević.

Krenuli su u obilazak i premijerno će videti novu stalnu postavku, u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka.

U Vojvodini posluju 23 francuske kompanije, u njima zaposleno oko 5.400 radnika

Kristina Đogo iz Privredne komore Vojvodine za RTS je izjavila da u Vojvodini postoje 23 francuske investicije u koje je uloženo 840 miliona evra, kao i da su francuske kompanije zaposlile više od 5.400 radnika.

Prema njenim rečima, Vučić i Makron će u kompaniji „Šnajder elektrik“ razgovarati o razvoju veštačke inteligencije u Novom Sadu.

„Novi Sad se profilisao kao centar gde je značajno razvijen IT sektor. U 2022. godini bilo je 900 takvih kompanija, od 2.500 koliko ih posluje u Srbiji“, navodi Đogo.

Naglašava i da značajno raste izvoz naših IT proizvoda, kao i da je razmena između Francuske i Srbije dva do tri puta porasla u svim oblastima.

„U Vojvodini postoji oko 1.000 kompanija koje posluju sa kompanijama u Francuskoj, a najveći deo se bavi uvozom. Privredna komora Vojvodine ima značajne susrete za regionalnim komorama u Francuskoj, što doprinosi da se privrednici uvrežavaju“, kaže Đogo.

Prvog dana posete, podsetimo, na ceremoniji razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u Palati „Srbija“, u prisustvu predsednika Srbije i Francuske objavljeno je da su ministar odbrane Bratislav Gašić i Erik Trapije, izvršni direktor kompanije „Daso avijasion“, potpisali ugovor o nabavci aviona „rafal“.

Makron se sinoć, nakon prvog dana posete oglasio na mreži „X“.

– Sećam se posete Srbiji pre pet godina. U svetu u kome se sve menja, dobro je imati jake prijatelje i istorijsku doslednost. Delimo ih. Iskreno sam srećan što sam se vratio – napisao je francuski lider uz fotografiju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nastalom 2019. godine ispred spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter