Izvor: 24 sedam
01.09.2024 u 13:35
0

OPOZIV MAKRONA: „Odbija da se povinuje volji naroda, tako da ga moramo razrešiti“

Poslanici su tvrdili da nije na predsedniku da donosi takve odluke, misleći na Makronovu borbu da pronađe novog premijera

Stranka Francuska nepokorena (LFI), deo široke levičarske koalicije koja je obezbedila najveći deo poslaničkih mesta na julskim parlamentarnim izborima, prikuplja potpise za smenu predsednika Emanuela Makrona sa funkcije.

Taj potez dolazi nakon što je Makron odbio da imenuje kandidata koalicije Novi narodni front, Lusi Kastes, za premijerku.

– Nacrt rezolucije za pokretanje postupka opoziva predsednika Republike, u skladu sa članom 68. Ustava, upućen je danas parlamentarcima na supotpise – napisala je čelnica LFI Matilde Panot na svom Iks profilu.

Da bi pokrenuo proces opoziva, LFI, koji ima 72 mesta u Narodnoj skupštini od 577 mesta, mora da prikupi potpise od najmanje 10 odsto poslanika na svoj predlog. Član 68. francuskog Ustava predviđa da se opoziv može sprovesti „u slučaju povrede dužnosti koja je očigledno nespojiva sa vršenjem njegovog mandata“

Makron odbija da se podvrgne glasanju naroda, tako da ga moramo razrešiti – objasnila je Panot, podelivši nacrt rezolucije u kojoj se navodi da „Narodna skupština (donji dom) i Senat mogu i moraju da brane demokratiju od autoritarnih naklonosti predsednika.”

Makron odbio kandidatkinju pobedničke koalicije

Poslanici su tvrdili da nije na predsedniku da donosi takve odluke, misleći na Makronovu borbu da pronađe novog premijera od kada je prošlog meseca prihvatio ostavku Gabrijela Atala.

LFI je deo alijanse Novog narodnog fronta (NFP) – zajedno sa socijalistima, komunistima i Zelenima – koji je izašao kao pobednik vanrednih parlamentarnih izbora koje je Makron raspisao ranije ove godine.

Koalicija nije dobila potpunu većinu, što je primoralo Makrona da uđe u pregovore o imenovanju novog premijera i formiranju vlade.

Francuski lider je u ponedeljak odbacio kandidatkinju NFP-a Lusi Kastes, državnu službenicu koja nije član nijedne političke partije, tvrdeći da bi takva vlada ugrozila „institucionalnu stabilnost“.

Francuski mediji su pisali da bi bilo teško pronaći novog premijera „koji ne bi bio odmah svrgnut u glasanju o poverenju“.

Izgubio izbore

Makron je raspisao prevremene izbore u junu nakon što je njegov centarski blok Ansambl loše pokazao rezultate na izborima za Evropski parlament. Nakon što je u prvom krugu vodio desničarski Nacionalni skup (RN) Marin Le Pen, Makron je u poslednjem trenutku postigao dogovor o „strateškom glasanju“ sa NFP-om kako bi sprečio RN da obezbedi većinu u Narodnoj skupštini.

Uprkos tome što je Makronov blok drugi na izborima, predsednik ima isključivu moć da imenuje premijera, od koga se formalno ne traži da bude kandidat pobedničke stranke RN, koja je zauzela treće mesto na glasanju u Narodnoj skupštini, saopštila je da će blokirati svakog kandidata iz levičarskog saveza, uz obrazloženje da NFP predstavlja „opasnost za javni red, građanski mir i očigledno za ekonomski život zemlja.”

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter