Izvor: ALo
02.09.2024 u 10:53
0

„SRBIJA JE U DOM ZDRAVLJA ULOŽILA 1,8 MILIONA EVRA“ Predsednik na otvaranju novoizgrađenog Doma zdravlja „Srbija“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju novoizgrađenog Doma zdravlja "Srbija".

Dom zdravlja „Srbija“ biće svečano otvoren u 10.30 časova, u Stanarima u Republici Srpskoj, neposredno uz regionalni put Doboj-Prnjavor.

Prisustvo otvaranju ove zdravstvene ustanove najavili su i predsednik RS Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Gradnju Doma zdravlja površine oko 1.700 metara kvadratnih finansirala je Vlada Srbije.

Dom zdravlja, za koji je kamen-temeljac postavljen 15. jula 2022, sa 59 zaposlenih pruža zdravstvene usluge za oko 5.400 pacijenata.

Stigao Vučić

Predsednik je stigao u Stanare gde ga je dočekao Milorad Dodik.

Svečanost je počela

Svečanost je otvorilo pevačko društvo „Trag“ intoniranjem himne „Moja Republika“.

A zatim je usledila i himne Srbije „Bože Pravde“.

„Predsedniku Vučiću skidam kapu, sve što je uradio uklesano je u kamenu“

Okupljenim građanima na početku su se obratili načelnik opštinske uprave i predsednik Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, inače lekar, koji je rekao da su Stanari imali najgori dom zdravlja u Srpskoj, a sad imaju najbolji i najsavremeniji.

On je ispričao i kako su mu lekari pre niza godina tražili široku selotejp traku kad ih je pitao šta im treba. Zašto? Da bi zalepili prozore da im prašina od rudničkog kopa ne ulazi u ordinacije. A sada je potpuno drugačije.

Stevandić je kazao i da Vučiću skida kapu i da sve što je u RS uradio ostaće uklesano u kamenu i ne samo ovo nego sve što je uradio u Srpskoj, potom je pomenuo i Drvar gde 106 žena koje rade u fabrici Jumko ima sigurnu platu.

Obraća se Vučić

– Ovde su uvek govorili najlepše o Srbiji. Osećajući sve to nisam umeo da razumem odakle toliko ljubav, sve dok me jedan divan čovek koji je poginuo tokom ratovao nije naučio tome. Vi u Srbiji nećete moći da razumete koliko vas mi volimo. A ja vama, dragi prijatelji hoću jednu stvar da kažem: Ne samo da imate predsednika koji jednako voli svoju Srbiji i vašu Srpsku, imate narod u Srbiji koji vas voli jednako koliko vi volite Srbiju.

– Dogovorio sam se sa predsednikom Dodikom da Republika Srpska nikada neće protiv Srbije, i da Srbija ne sme i nikada neće biti protiv interesa Republike Srpske.

– Mi kao potpisnik Dejtonskog sporazuma želimo da se on poštuje. Ne želimo da ostavimo mogućnost da Srbi uvek budu krivi za sve. Zato će Srbija uvek biti garant mira i garant opstanka Republike Srpske. To je nešto što niko ne može da nam oduzme. Poštujemo BiH, ali i Republiku Srspku i njen teritorijalni integritet. Hvalili bi nas samo da uradimo nešto loše na račun Republike Srpske, kažem vam da se to nikada neće dogoditi.

– Nikada nećemo dozvoliti egzistencijalno ugrožavanje, pogrom i progon srpskog naroda. Republika Srpska uz pritisak spolja uspeva da živi i radi. to je sve zahvaljujući vama koji verujete u sebe i u svoju decu. Imaćete podršku Srbije u svemu što radite. Narednik godinama gledaćemo da preteknemo i neke druge koji nisu bili deo onoga što oni nazivaju Zapadni Balkan. Znamo da ćemo ljubav i bezuslovnu podršku naći u Republici Srpskoj.

– Ovaj dom zdravlja nije spomenik ni Srbiji, ni meni. Ovaj dom će koristiti stanovnici Stanara. Služiće vam da možete da im pružite najbolje lečenje. Zato vas molim da i sve ostalo što budete gradili, bude po takvim standardima. Da gledate kako da živimo i radimo u miru, kako da poštujemo sve naše komšije, ljude drugih veroispovesti i nacionalnosti, ali da uvek znamo kom narodu pripadamo. Hvala vam na dočeku, mnogo vas volim, živela Srpska i Srbija!

Počeo obilazak Doma zdravlja “Srbija“

Predsednik Vučić krenuo je u obilazak doma zdravlja Srbija.

Upoznat je sa kapacitetima i raspodelom odeljenja, ali i sa osobljem i pacijentima koji su se zatekli na tom mestu.

Obraćanje novinarima

Dodik je istakao da se ovakvi objekti grade za budućnost, za ljude koji će tu živeti, te da se u okviru deklaracije koju smo potpisali odnosi Srbije i Srpske razvijaju nikada bolje.

– Srbija stoji između Dejtonskog sporazuma i to nama olakšava našu političku borbu – rekao je on.

Obraćanje Vučića

– Naša politika je da mi razvijamo Republiku Srbiju, da pomažemo razvoju Republike Srpske, dugo sam razgovarao sa Emanuelom Makronom, do 4 ujutru. Imali smo odlazak u Novi Sad. Ne idem da kukam nad našom sudbinom, trudim se da me više poštuju.

– Sve najgore o meni mislili, ili sve najbolje. Na kraju ostaje ovaj Dom zdravlja. To je ono što ostavljamo građanima Republike Srpske.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar