Izvor: 24sedam
03.09.2024 u 20:15
0

SERGEJ LAVROV OBJASNIO: Durova proganja Zapad jer je „previše slobodan“

Vlasnik Telegrama je uhapšen nakon što je sleteo u Pariz krajem avgusta i optužen je za više krivičnih dela

Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov suočava se sa optužbama u Francuskoj jer je odbio da moderiše svoju platformu u skladu sa zahtevima Zapada, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ILON MASK ŽELI DA SE ŠTO PRE PRIDRUŽI TIMU DONALDA TRAMPA: Milijarder nikad nije krio da u potpunosti podržava bivšeg predsednika SAD

Durov je uhapšen nakon što je sleteo u Pariz krajem avgusta i optužen je za više krivičnih dela, uključujući saučesništvo u „administriranju onlajn platforme“ koju koriste kriminalne grupe za sprovođenje nezakonitih aktivnosti, i odbijanje saradnje sa istražiteljima.

Ruski tehnološki preduzetnik, koji takođe ima državljanstvo Francuske, UAE i Sent Kitsa i Nevisa, pušten je uz kauciju od 5 miliona evra (5,55 miliona dolara) prošle nedelje. Zabranjeno mu je da napusti zemlju dok traje postupak protiv njega.

Tokom sastanka sa studentima i nastavnicima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose u ponedeljak Lavrov je sugerisao da je Durov proganjan jer se „ispostavilo da je previše slobodan“.

Izvršni direktor Telegrama je „bio prespor da bi reagovao ili uopšte nije slušao zapadnjačke savete o takozvanoj moderaciji njegovog deteta“, rekao je on.

Durov nije jedini tehnološki preduzetnik koji se suočio sa takvim pritiskom Vašingtona i njegovih saveznika, naglasio je ministar, napominjući da je šef Mete, koja je vlasnik Fejsbuka i Instagrama, Mark Zakerberg „pozvan u Senat SAD i pristao na saradnju, kako je sam i priznao“.

Ono što SAD i EU sada rade Durovu je „analogno njihovim akcijama u vezi sa zloupotrebom globalizacije“, primetio je Lavrov.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tokom vikenda da je Moskva takođe imala problema sa izvršnim direktorom Telegrama u prošlosti, ali da, za razliku od Pariza, nikad nije pokušala da ga uhapsi.

Držati Durova odgovornim za zločine koje su počinili drugi ljudi koristeći njegovu aplikaciju isto je kao hapšenje čelnika francuskih proizvođača automobila Renoa ili Sitroena jer „teroristi takođe koriste automobile“, tvrdi Peskov.

Durov, koji je rođen u Sankt Peterburgu, zvanično je napustio Rusiju 2014. nakon što su ga agencije za sprovođenje zakona optužile da je odbio da istražiteljima dozvoli pristup komunikacijama osumnjičenih za terorizam. Spor je rešen 2020. godine kada je ruski regulator telekomunikacija objavio da nema daljih problema sa Telegramom.

U intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom u aprilu Durov je insistirao na tome da je više puta odbijao da pruži korisničke podatke bilo kojim vlastima, uključujući američke obaveštajne službe ili da instalira „backdoor“ za nadzor u aplikaciju koja ima skoro milijardu korisnika mesečno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar