Izvor: Sputnik
04.09.2024 u 19:51
0

SASTANAK PUTINA I VULINA: Strateški odnosi Rusije i Srbije

Sastanak Vladimira Putina i Aleksandra Vulina od izuzetnog je značaja za Srbiju, i to ne samo zbog tema razgovora. Njime se reafirmišu principijelne pozicije dve savezničke države, koje su vezane dugoročnim strateškim partnerstvom. Uz to, ovaj sastanak na scenu vraća kontinuitet političkog dijaloga Srbije i Rusije na najvišem nivou.

Prema rečima nekadašnjeg jugoslovenskog šefa diplomatije Živadina Jovanovića, sastanak Putina i Vulina predstavlja izuzetno važnu kariku u kontinuitetu srpsko-ruskih savezničkih, strateških i dugoročnih odnosa i saradnje.

„Mislim da je ovaj razgovor značajno doprineo razbistrivanju dosta nejasne situacije u prethodnom periodu, kada je dijalog na najvišem nivou između dva prijateljska naroda i dve savezničke, bratske zemlje, bio u zaostatku za potrebama“, smatra on.

Skinute iluzije o strateškom opredeljenju Srbije
Razgovor između Putina i Vulina pomaže srpskoj javnosti, ali i evropskoj i svetskoj da izbriše i otkloni sve dileme oko kvaliteta savezničkih i strateških srpsko-ruskih odnosa. Ako je negde u svetu i bilo dilema kako izgledaju srpsko-ruski odnosi, kao i oko strateškog usmerenja Srbije na očuvanje prijateljstva i savezništva sa Rusijom, niko više ne treba da ima iluzije ili dileme.
„Uloga Rusije, a time i uloga BRIKS-a je nezamenljiva Srbiji u zaštiti egzistencijalnih pitanja i njene budućnosti. Zbog toga smatram da Srbija u Kazanju treba da bude zastupljena na najvišem nivou. I to je u skladu sa principom da Srbija razvija dobre odnose sa svim ključnim činiocima međunarodnih odnosa. Takvo učešće Srbije je na liniji njenih vitalnih interesa, a nije protiv bilo koga“, smatra on.
Kada se predstavnici Srbije već pojavljuju da sastancima koji okupljaju zapadne predstavnike, utoliko pre treba da ide i na samit BRIKS-a. BRIKS je stub novog, demokratskog, multipolarnog svetskog poretka, dodaje naš sagovornik.
Podrška Rusije – olakšanje za Srbiju
Vladislav Jovanović, takođe nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije, smatra da su razgovori Putin-Vulin bili sadržajni. Pitanje je, kako kaže, zašto je baš sada došlo do prijema jednog visokog srpskog zvaničnika kod predsednika Putina. Vulin je već bio u Rusiji i nije se sreo sa Putinom – sada, ovaj susret sobom nosi određene poruke, naglašava naš sagovornik.
„Srbija kao nezavisna i neutralna zemlja trenutno se nalazi pod pritiskom Zapada u pogledu Kosova i Metohije i Republike Srpske, pa i same njene unutrašnje stabilnosti. S druge strane, Zapad, kao snažan, kompaktan, ali prilično izdvojeni deo međunarodne zajednice po svojim unutrašnjim komponentama i sredstvima spoljne politike, u užurbanoj je poziciji, da što pre stabilizuje sve tačke koje još nisu sasvim pokrivene na svojoj strani“, kaže Jovanović.
Ovakav pritisak Zapada privlači pažnju drugih velikih sila, koje imaju drugačiji pogled na to kako bi svet trebalo da izgleda.
Interes koji je predsednik Putin pokazao time što je primio Vulina i poruke koje je preneo su demonstracija interesa koji Rusija ima za ovaj deo sveta, a naročito za Srbiju sa kojom ima savezničke odnose, dodaje Jovanović.
Naš sagovornik podseća da je i kineski predsednik Si Đinping, tokom posete Srbiji preneo poruke slične onima koje je Vulinu preneo Putin, upotrebivši izraz „zajednica interesa“.
„Ovo što je predsednik Putin rekao sigurno je jedan pozitivan učinak koji će u Srbiji biti primljen, ne samo sa olakšanjem da je došlo do javne podrške, nego da će to pojačati pozicije Srbije kao nezavisne i vojno neutralne zemlje u odnosu na sve druge pritiske koje se prema njoj nesmetano i neprekidno vrše iz poznatih pravaca. Briks je prava strana istorije, zato Srbija treba da bude predstavljena u Kazanju na najvišem nivou“, zaključuje Jovanović.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar