Izvor: 24 sedam
06.09.2024 u 10:38
0

LETO 2024 NAJTOPLIJE U ISTORIJI: Visoke temperature oborile rekord

Promene u klimi uzrokovale su brojne katastrofe

Leto 2024. godine obeleženo je postavljanjem novih globalnih temperaturnih rekorda drugi put zaredom, što je učinilo ovu sezonu potencijalno najtoplijom u istoriji, kako je izvestila evropska Kopernikus služba za klimatske promene (C3S).

Prema podacima koje Kopernikus prikuplja još od 1940. godine, naučnici su potvrdili da je leto na severnoj hemisferi, koje traje od juna do avgusta, bilo najtoplije od vremena pre industrijalizacije, tačnije od 1850. godine.

– Tokom poslednja tri meseca svet je doživeo najtopliji jun i avgust, najtopliji dan ikada zabeležen, kao i najtoplije borealno leto – izjavila je Samanta Berdžes, zamenica direktora C3S.

Ona je naglasila da će, ukoliko ne dođe do smanjenja emisije gasova koji utiču na zagrevanje planete, ekstremni vremenski uslovi postati još opasniji, prema izveštaju Rojtersa.

Promene u klimi uzrokovale su brojne katastrofe ovog leta. Na primer, prošlog meseca u Sudanu obilne kiše prouzrokovale su poplave koje su pogodile više od 300.000 ljudi i doprinele širenju kolere u toj zemlji razorenoj ratom.

Naučnici su takođe potvrdili da su klimatske promene izazvale sušu na italijanskim ostrvima Siciliji i Sardiniji, kao i da su pojačale intenzitet tajfuna Gaemi, koji je u julu pogodio Filipine, Tajvan i Kinu, usmrtivši više od 100 osoba.

Kombinacija klimatskih promena izazvanih ljudskim delovanjem i prirodnog fenomena El Ninjo, koji zagreva površinske vode Tihog okeana, dovela je do rekordnih temperatura ranije ove godine.

Iako su ispodprosečne temperature u ekvatorijalnom Pacifiku prošlog meseca nagoveštavale prelazak u hladniju fazu poznatu kao La Ninja, visoke temperature su i dalje beležene širom sveta.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter