Izvor: Kurir
06.09.2024 u 10:48
0

ŠTA SE DEŠAVA SA KLIMOM: U najvećoj pustinji kiša pljušti od srede, stvorilo se jezero (FOTO)

Snimak sa Zoom Earth-a pokazuju nalet jake kiše koja trenutno udara u pustinju Saharu, koja je, kao najveća vruća pustinja na svetu, poznata po suvim uslovima.

Snimak prognoze, koju je Zoom Earth objavio juče ujutru na X-u, nekadašnjem Tvitteru, pokazuje kišu koja je od srede krenula širom severozapadne Afrike. Kiša je nastavila da pada u regionu do četvrtka, a radar predviđa da će se nastaviti i danas.

Količina kiše varira od slabe do jake, prema radaru.

Post dalje povezuje padavine sa malim brojem uragana u Atlantskom okeanu koji su pogodili SAD ove godine.

Tropski talasi, koji se često razvijaju u uragane, nisu se tako snažno pojavljivali iz centralne Afrike. Jedan ključni faktor za formiranje tropskih talasa je zona intertropske konvergencije (ITCZ). Ona se pomerila dalje na sever nego inače. Ovo, u kombinaciji sa rekordno pozitivnom severnoatlantskom oscilacijom (NAO), promenilo je vremenske obrasce širom Atlantika i Afrike“, navodi Zoom Earth.

 

Ova promena je izazvala više kiše u delovima sveta koji inače ne pamte tako velike količine padavina, kao što su pustinje Sahel i Sahara.

Stanovnici malog pustinjskog grada Ain Sefra u severozapadnom Alžiru bili su zapanjeni kada su videli kako se ogromno jezero pojavljuje u obično suvoj pustinji u retkom prirodnom fenomenu nakon veoma jake kiše.

U Sahari, u kojoj obično ima malo ili nimalo kiše, a u retkim slučajevima, jednom u deceniji, palo je 500 odsto normalnih mesečnih padavina ovog meseca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter