Izvor: Blic
06.09.2024 u 21:20
0

GLAVOBOLJA MOŽE BITI OZBILJAN ZNAK: Saveti neurologa o iznenadnom bolu u glavi

Glavobolja poput udara groma može da bude znak izliva krvi u mozak

  • Svaka promena u svesti ili ponašanju u vezi sa glavoboljom može ukazivati na ozbiljne neurološke probleme
  • Bol u vratu i ograničena pokretljivost vrata mogu biti znakovi SAH ili drugih ozbiljnih stanja
ZDRAVA I MOĆNA KOMBINACIJA ČUVARKUĆE I MEDA: Tajna za zdravlje

Bol u glavi čest je razlog koji pacijente „natera“ da se jave lekaru. Mnogi već sami „postave dijagnozu“ za sve kriveći vremenske prilike, promene u pritisku, stres… Iako sve to jeste i može da bude razlog glavobolje, postoje, ipak, neka stanja i vrste bolova koji ne smeju da prođu ispod svesti pacijenta i radara lekara. Specijalista neurologije objašnjava koje su glavobolje najopasnije.

Doktor Miodrag Manigoda, lekar specijalista neurologije čije su jedno od polja posebne ekspertize upravo glavobolje, objašnjava koji bol u glavi možemo opisati kao opasan, te se stoga ne sme zanemariti.

Dr Manigoda navodi da postoje različiti obrasci glavobolja koji mogu ukazivati na uzroke opasne po život pacijenta. Glavobolja može da bude opasna kod bilo kog uzrasta, ali posebno treba voditi računa kada su u pitanju trudnice, deca, osobe čiji je imunitet lošiji…

Tipovi opasnih glavobolja
  • glavobolja poput udara groma
  • poziciono zavisna glavobolja
  • glavobolja udružena sa izmenjenim neurološkim nalazom
  • glavobolja kod posebnih populacija, kao što su: trudnice, osobe sa malignitetom, imunokompromitovane osobe i osobe starije od 50 godina
Glavobolje poput udara groma
Naziva se još i „apoplektička glavobolja“, to je intenzivna glavobolja koja se brzo razvija, često unutar sekunde ili minute, može ukazivati na subarahnoidalnu hemoragiju (SAH). SAH je nagli izliv krvi u subarahnoidnom prostoru koji često može da nastane zbog rupture aneurizme.
Poziciono zavisna glavobolja

Bol u vratu i ograničena pokretljivost vrata. Ovi simptomi, posebno kada prate naglu glavobolju, mogu biti znakovi SAH ili drugih ozbiljnih stanja.

Glavobolje uz izmenjeni neurološki nalaz

To su fokalni neurološki deficiti. Ako glavobolju prate problemi sa govorom, vidom, ili pokretljivošću tela, to može ukazivati na moždani udar, navodi neurolog.

Gubitak svesti i bol u glavi

Nagli gubitak svesti u vezi sa glavoboljom može biti alarmantan znak i zahteva hitnu pažnju lekara.

Promene u svesti i bolovi u glavi

Svaka promena u svesti, konfuzija, dezorijentacija ili promene u ponašanju mogu ukazivati na ozbiljne neurološke probleme, kaže neurolog.

Povrede glave

Prema rečima dr Manigode, ako je glavobolja rezultat povrede glave i prati je gubitak svesti, povraćanje ili promene u ponašanju, to može biti znak intrakranijalne povrede.

Dodatno se izdvajaju glavobolje kod posebnih populacija, kao što su trudnice, osobe sa malignitetom, imunokompromitovane osobe i osobe starije od 50 godina čiji obrasci mogu ukazivati na uzroke opasne po život.

– Uvek je važno da se obratite medicinskom stručnjaku neurologu, ako doživite bilo kakvu neuobičajenu ili izuzetno jaku glavobolju, naročito ako se prate dodatni simptomi kao što su gore navedeni, jer to može ukazivati na ozbiljno zdravstveno stanje koje zahteva hitnu pažnju, dijagnozu i tretman – zaključuje dr Miodrag Manigoda lekar specijalista neurologije čije su jedno od polja posebne ekspertize upravo glavobolje.

Glavobolje su, inače, među prva tri najčešća neurološka stanja za većinu starosnih grupa, ali i za mlade, počevši od uzrasta od 5 godina i ostaju na prva tri mesta sve do populacije od 80 godina.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar