Izvor: Novosti
07.09.2024 u 10:15
0

RASHLADITE SE U SLAST: Ledene kocke koje se tope u ustima

Ukoliko volite slatkiše i vaši ukućani se raduju kad se na stolu nađe neki domaći kolač ovaj recept će vas očarati čim ga probate.

Ledene kocke su kolač koji može da se napravi na mnogo različitih načina, a ovaj ćete odmah zapisati.

Potrebno je:

za koru:
– 6 jaja
– 6 kašika brašna
– 3 kašike ulja
– 4 kašike kakaoa
– kašičica praška za pecivo
Za preliv:
– 200 g šećera
– 2 čaše vode
Za fil:
– 600 ml mleka
– 9 kašika brašna
– 250 g putera
– 150 g šećera u prahu
– 2 kesice vanilin šećera
Za glazuru:
– 100 g čokolade
– 4 kašike mleka

Priprema kolača ledene kocke

Odvojite žumanca od belanaca. Penasto umutite žumanca, dodajte ulje i nastavite da mutite. Zatim dodajte prethodno prosejano brašno, prašak za pecivo i kakao, pa sve sjedinite mikserom. Belanca umutite u čvrst šne pa ih nežno umešajte u smesu od žumanaca. Pleh podmažite uljem i pospite brašnom, sipajte u njega pripremljenu smesu i pecite u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 30 minuta.

Dok se kora peče, pripremite sirup na sledeći način: u šerpi pomešajte šećer i vodu, pa stavite da proključa i sklonite sa ringle. Kada kora bude pečena, izbodite je viljuškom i prelijte vrućim sirupom. Pređite na pripremu fila: pomešajte 200 ml mleka sa brašnom tako da ne ostanu grudvice. Preostalu količinu mleka sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrejte. Potom dodajte smesu sa brašnom u zagrejano mleko i kuvajte, uz neprestano mešanje, sve dok se fil ne zgusne. Ostavite ga da se ohladi. Penasto umutite puter sa šećerom u prahu pa ga dodajte filu i sjedinite mikserom. Zatim fil ravnomerno rasporedite preko ohlađene kore.

Onda otopite čokoladu sa mlekom i tako dobijenu glazuru premažite preko fila. Kolač ostavite u frižideru da bi se glazura dobro stegla pre sečenja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter