Izvor: 24SEDAM
09.09.2024 u 13:10
0

PREMINUO AKADEMIK VIDOJKO JOVIĆ: Odlazak jednog od najvećih srpskih geologa

"Svojim naučnim i pedagoškim radom dao je veliki doprinos razvoju naše nauke. Njegov odlazak veliki je gubitak za sveukupno društvo i naučnu zajednicu", poručili su iz SANU

Akademik i jedan od najznačajnijih srpskih geologa Vidojko Jović preminuo je u Beogradu u 68. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU)

Akademik Vidojko Jović je rođen u Pirotu 2. septembra 1956. godine, a diplomirao je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu 1980. godine, gde je magistrirao tri godine kasnije. Zvanje doktora geoloških nauka stekao je 1990. godine.

Na matičnom fakultetu prošao je sva univerzitetska zvanja, a za redovnog profesora izabran je 2003. godine. Bio je šef Departmana i Katedre za petrologiju i geohemiju. Predavao je i na Geografskom fakultetu u Beogradu.

Dopisni član SANU postao je 2003, a za redovnog člana Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke SANU izabran je 2009. godine. U okviru Akademije bio je predsednik Odbora za geohemiju, član Odbora za paleofloru i paleofaunu, član Odbora „Čovek i životna sredina“ i Upravnog odbora Fonda za naučna istraživanja SANU.

Takođe, bio je rukovodilac projekata Mikroelementi u rešavanju geoloških problema.

Naučna delatnost akademika Jovića obuhvatala je geologiju, geohemiju, mineralogiju, petrologiju i petroarheologiju. Objavio je veliki broj naučnih radova u domaćim i inostranim časopisima i bio učesnik na brojnim međunarodnim naučnim skupovima.

Za svoj naučni rad primio je brojna priznanja, a bio je i član mnogih međunarodnih naučnih udruženja.

„Svojim naučnim i pedagoškim radom dao je veliki doprinos razvoju naše nauke. Njegov odlazak veliki je gubitak za sveukupno društvo i naučnu zajednicu“, poručili su iz SANU.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter