Izvor: Kurir
10.09.2024 u 11:58
0

NI JEDAN RODITELJ NE TREBA DA DOŽIVI TAKO NEŠTO: Dečaka gađali u Budvi kamenjem pa ga krvnički pretukli

Trinaestogodišnjeg dečaka brutalno su pretukli vršnjaci 1. septembra u večernjim časovima na igralištu u budvanskom naselju Adok, ali neće odgovarati zbog toga, jer je dežurni tužilac ocenio da se radi o maloletnicima koji nisu navršili 14 godina života, koji nisu ni krivično ni prekršajno odgovorni.

Da li će biti prekršajno sankcionisani njihovi roditelji, biće poznato nakon što o događaju mišljenje donese budvanski Centar za socijalni rad, rečeno je redakciji u Upravi policije.

PODIGNUTA JE CRVENA ZASTAVICA: Nevreme besnelo, talasi bili ogromni, izdata upozorenja

Majka pretučenog dečaka “Vijestima” je kazala da je incidentu prethodila “nesuglasica njenog sina sa vršnjakom u vezi sa košarkom”.

Nakon toga, tvrdi ona, taj vršnjak mu je slao preteće poruke, a onda ga je sa dvadesetak dečaka sačekao na košarkaškom terenu gde su mu naneli brojne povrede, uključujući i potres mozga, zbog čega je iz budvanske Hitne pomoći upućen u risansku bolnicu “Vaso Ćuković”.

Stres je pretrpeo, kaže majka, i njegov sedmogodišnji brat, a okupljeni dečaci ništa nisu učinili da to spreče, već su navijali za nasilnike, podstrekavali i snimali dok su trinaestogodišnjaka brutalno tukli.

„Dečak, ‘nalogodavac’, sa kojim je moj sin imao nesuglasice dve noći pre toga u vezi sa košarkom, nije došao te kobne noći, nego je poslao ‘ekipu’ koju moj sin i ne poznaje“, kazala je majka pretučenog dječaka.

UP ČEKA MIŠLJENJE CENTRA ZA SOCIJALNI RAD

Iz Uprave policije (UP) su kazali da su “po prijavi majke pretučenog dečaka, preduzeli radnje iz svoje nadležnosti”.

“Službenici Uprave policije prikupili su potrebna obaveštenja na zapisnik, te sa spisima predmeta upoznala tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu koji se izjasnio da se u radnjama ovih lica ne stiču elementi krivičnog dela budući da je reč o maloletnicima koji nisu navršili 14 godina života, te nisu krivično ni prekršajno odgovorni”, odgovorili su iz UP.

Kazali su da su sa “celokupnim spisima predmeta upoznali Centar za socijalni rad u Budvi, kao i škole koje deca pohađaju radi preduzimanja mera i radnji iz njihove nadležnosti”.

“… Dok će policija ceniti eventualno postojanje elemenata prekršaja u radnjama njihovih roditelja, shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, nakon prikupljanja obaveštenja od dece od strane Centra za socijalni rad”, kazali su “Vijestima” iz UP.

GAĐAN LOPTAMA, KAMENJEM, A ONDA PRETUČEN

“Naš trinaestogodišnji sin je noć uoči početka nove školske godine igrao košarku sa mlađim bratom, na obližnjem terenu. Prethodno, primao je preteće poruke od vršnjaka, koji je navodno hteo da brani svog prijatelja, sa kojim je moj sin u odeljenju, sa kojim je imao neku raspravu u vezi košarke. Moj sin nije imao predstavu da su oni već napravili grupu koja je bila spremna da ga prebije te večeri. Napad je usledio kad su deca, koja inače žive na drugom kraju grada, došla na teren i izazivali ga, gađali ga loptama, kamenjem, vređali i provocirali, a onda su ga brutalno napali sa leđa”, priča majka pretučenog dečaka.

Ističe da ga je jedan od dečaka više puta udario u glavu, nakon čega je trinestogodišnjak pao i izgubio svest.

“…Što je ovaj iskoristio da nastavi mučki da ga tuče. Ostali su snimali telefonima dok je moj sin bespomoćno ležao na tribinama, a naš sedmogodišnjak u strahu i panici nije se setio da dođe i da nas dozove, a i bilo ga je strah da ostavi brata samog. Nasilnici su mu i bacili papuče preko ograde, pa je kući došao bos. Gledajući sve to, moj sedmogodišnji sin je ostao šokiran. U strahu ga je tako povređenog doveo kući, u nesvesnom stanju, sa vidljivim povredama. Poveli smo ga u Hitnu pomoć, podneli smo prijavu policiji, a iz Hitne pomoći su nam dali uput za Urgentni centar u Risnu, gde je od strane hirurga hospitalizovan zbog teških povreda. Praćen je u toku noći jer je konstatovan teži potres mozga, uz hematome po telu, te je hospitalizovan”, ispričala je majka dečaka “Vijestima”.

Ona je kazala da “ni jedan roditelj ne treba da doživi nešto tako, a ni jedno dete ne bi trebalo tako da dočeka prvi dan škole”.

“Da sve bude još gore, na tom poligonu je bilo preko 20 dece koja su prisustvovala napadu, bodrili su nasilnike i sve to snimali telefonima. Mi smo iste večeri dobili snimak. Najgore je što su u tome učestvovala i deca koja su se igrala sa mojim sinom i koja su mu dolazila na rođendane”, priča majka pretučenog trinaestogodišnjaka.

Ona je kazala i da je njen trinaestogodišnji sin već određeno vreme na meti vršnjaka iz škole.

“Maltretirali su ga na raznim osnovama, lomili mu naočare, nazivali ga svakakvim pogrdnim imenima. Iz više navrata sam išla u školu, obavljala razgovor sa roditeljima, i ja i suprug, a isti dečak koji je organizovao sve ovo, organizovao je i njegovo maltretiranje ranije. Sve bi se završavalo razgovorom sa roditeljima kod direktora, a i tada su nam iz škole govorili da su im ruke vezane. Decu ne mogu da sankcionišu, a ne pomaže ni prelazak u novu školu, i šta je posledica? Evo upravo ovo nasilničko ponašanje”, kazala je majka tog dečaka.

Ona je apelovala na nadležne institucije, policiju, tužilaštvo, škole i ministarstva, da kazne počinioce.

“Maloletnici, izgleda, mogu da rade šta god hoće. Za njih nema zakona”, kazala je ona “Vijestima”.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter