Izvor: kurir
10.09.2024 u 17:15
0

CRVENO UPOZORENJE RHMZ U VEZI PADAVINA: Srbiju očekuje potop

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je u 14.48 meteorološku najavu.

– Obilne padavine do kraja dana očekuju se na istoku i jugu Srbije (naročito u Zaječarskom, Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, kao i na području Kosova i Metohije), gde se prosečno očekuje od 30 do 60 l/m2 za 24 č, a lokalno i više.

Na zapadu i severozapadu Srbije posle podne i uveče prestanak padavina

Upaljen najviši stepen upozorenja

Na teritoriji cele Srbije na snazi je žuti meteoalarm zbog pljuskova, dok je narandžasto upozorenje upaljeno na teritoriji Kosova i Metohije i Šumadije.

Najviši stepen upozorenja – crveni meteoalarm na snazi je u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji.

Crveni meteoalarm znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Od 15. septembra počinje da radi sistem za prenos hitnih informacija građanima

Sistem se odnosi na opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće.

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović rekao je za RTS da će SMS poruke sadržati kratke i jasne informacije koje se odnose na opasnost, a u meteorološkom smislu sadržaće tip i intenzitet opasne pojave. U samoj poruci postojaće link koji nas vodi na stranicu za informacije kako se ponašati.

Na kraju smo najtoplijeg leta u istoriji merenja. Pratilo ga je nekoliko toplotnih talasa, a crveni meteo-alarm praktično se nije gasio. Zbog svih ekstremnih vremenskih i klimatskih uslova, čini se da su neophodni još efikasniji sistemi za rano upozorenje na opasnost, i to ne samo od vremenskih prilika.

Pomoćnik direktora Hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da će se SMS poruke odnositi na opasne, ne samo meteorološke i hidrološke pojave već i na druge opasnosti prepoznate nacionalnom procenom rizika.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter