Izvor: espreso
11.09.2024 u 17:57
0

OBJAVLJENA LISTA 15 NAJGORIH SRPSKIH JELA: Samo da vidite koji specijaliteti su na spisku

Na samom dnu su slatkiši i obroci koji nužno nemaju naročito nisku ocenu

U najnovijoj verziji „najgorih srpskih jela“ „Taste Atlas-a“, specijalizovanog sajta za svetsku kuhinju, našla su se čuvena i voljena jela srpske trpeze, ali i ona zbog kojih se preskače ručak.

Na spisku „15 najgorih srpskih jela“ koji je objavio „Taste Atlas“ na samom dnu slatkiši i obroci koji nužno nemaju naročito nisku ocenu od strane korisnika i kulinarskih eksperata jer se u proseku kreću oko 3.9 od maksimalnih 5, ali su svakako završili na spisku.

Na dnu tabele kao „najmanje loša“ našla su se sledeća jela:

15. Slatko od višanja 14. Česnica 13. Lenja pita

12. Prebranac 11. Bundevara

U neslavnu listu top 10 najgorih situacija je sledeća:

10. Makovnjača 9. Ražnjići 8. Škembe čorba 7. Srpska salata 6. Fiš paprikaš 5. Popara

4. Leskovačka kavurma

„Pobednici“ na listi su tri specijaliteta oko kojih se uvek vodi debata jer na kraju krajeva sve je stvar ukusa i afiniteta kada je hrana u pitanju.

Ovo su prva tri mesta i kako ih je Taste Atlas opisao

3. Pihtije

Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od jeftinijih delova svinjskog mesa kao što su glava, kolenica ili skočni zglob. Meso se često kuva zajedno sa biberom, lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da otpadne od kosti. Zajedno sa temeljcem, meso se stavlja u činije koje se zatim ostavi da se ohladi i stegne.

Pihtije se služe narezane kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.

2. Rezanci s makom

Jednostavan recept za rezance s makom je jelo koje se sastoji od široke, tanke pšenične testenine koja je prelivena obilnim količinama rastopljenog putera, a zatim posuta makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja štedljivo, ali omiljeno jelo koje služi kao slatko glavno jelo ili desert.

Iako se obično vezuje za Češku, tačno poreklo jela još uvek nije poznato, dok se slične sorte nalaze u mnogim zemljama Centralne i Istočne Evrope pod različitim nazivima. U Austriji je slično jelo poznato kao mohnnudeln, pripremljeno sa debelim i kratkim rezancima od krompira, dok se srpska verzija iz Vojvodine zove rezanci s makom.

1. Živa pljeskavica

Živa pljeskavica je predjelo od mlevenog telećeg mesa, soli, bibera, dimljene paprike, Vegete, ulja i seckanog luka. Meso i začini se stavljaju na veliki tanjir i meša se viljuškom dok se ne formira homogena masu koja se zatim oblikuje u pljeskavicu.

Jelo je nastalo u restoranu „Kod Bore“ u Sedlarima kod Valjeva u Srbiji, a predstavlja jelo koje jedu ugostiteljski radnici u državnim restoranima u bivšoj Jugoslaviji. Pošto su bili u stisci sa vremenom, obično bi za ručak jeli pljeskavicu od sirovog mesa uvučenu u toplu lepinju. Živa pljeskavica se služi sa pečenim hlebom ili lepinjom i solju i paprikom za začin i obično se konzumira dok se čeka narudžba mesa sa roštilja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter