Izvor: happy tv
14.09.2024 u 11:10
0

LENA (10) NAJMLAĐI BUREK MAJSTOR U SRBIJI: Razvlači kore kao pravi profesionalac

Testo pripremljeno. Mast spremna. Fil od sira i jaja na stolu. Vešte ruke desetogodišnje Lene Kljajić iz Obrenovca razvlače testo kao od šale. Kora klizi preko ruku, pa visoko preko glave. Tanko, providi se. Ređaju se kore napunjene filom u tepsiju, pa u pećnicu.

Gostujući u našem jutarnjem programu Lena Kljajić je podelila sa nama svoju priču, strast, snove i ljubav prema bureku!

Lena je najmlađi burek majstor u Srbiji sa svojih deset godina, a od pete godine je počela da mesi peciva. Sa osam je već napravila i prvi burek.

 Ima svoju belu uniformu, crnu keceljicu i maramu. Dve pletenice na glavi.

– Veštinu sam naučila od mog tate. Stalno sam ga posmatrala kako razvlači kore i baca ih preko glave. Htela sam da probam i ja. Godinu dana mi je trebalo da savladam sve to i napravim prvi burek. Sada mi za jednu tepsiju treba oko 15 minuta – kaže Lena i dodaje:

 Dnevno u pekari provedem oko sat vremena. Volim ovo i volela bih i da nastavim time da se bavim. Čak i mlađoj sestri pokazujem neke trikove.

Moji drugari su oduševljeni, podržavaju me, naučila sam dva druga da prave pite sa mnom.

lena_kljajic printscreen

Kad je počela da mesi testo, nismo bili za to jer mora da uči, škola je na prvom mestu. Međutim, insistirala je na tome, izrazila interesovanje i pokazalo se da joj dobro ide, ali ona to ne radi za prodaju. Istina, dolaze mušterije koje su čule za nju i traže Leninu pitu, a to je za mene kao majku lep gest i prija mi – kaže sa osmehom mama Slađana Kljajić (42).

Priseća se i da je Lena već sa pet godina dolazila u kuhinju i pokušavala da pravi sitna testa. Dobro joj je išlo. Gledala je tatu kako razvlači kore i malo po malo naučila je ia sama to da radi.

Lena ume da pravi i krofne i kiflice, kroasane, slatka i slana peciva ali burek joj je omiljena specijalnost.

Desetogodišnja Lena kaže i da voli da igra fudbal i da ga trenira

– Hoće da naslediporodičnu tradiciju. Moj otac je bio pekar, deda od njenog tate takođe, pa evo, tata i ona.

Ovaj posao treba da se voli da bi mogao da se radi i volela bih samo da im to jednog dana ne postanje opterećenje, nego da se prenosi s kolena na koleno ako već žele.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter