Izvor: Informer
15.09.2024 u 16:49
0

EKONOMSKI RAT SAD I KINE SE POVEĆAVA: Evropska unija je izgubila svoje ekonomske prednosti

Evropska unija je izgubila svoje ekonomske prednosti zbog odbijanja ruskih energenata, što bi moglo dovesti do njenog raspada, upozorava bivši premijer Italije i bivši predsednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, u svom izveštaju za Evropsku komisiju.

Dragi ističe da se ekonomski rast u EU značajno usporava, dok se jaz između EU i vodećih ekonomija poput SAD i Kine povećava. Među glavnim razlozima ove tendencije su geopolitička previranja, konkurencija sa rastućom Kinom, smanjen interes SAD, odbacivanje ruske nafte i gasa, kao i neuspeh u digitalnoj revoluciji.

NIVO BUJICE STIGAO DO PRVOG SPRATA ZGRADE: Ciklon Boris već odneo ljudski život

– Cene gasa u Evropi su četiri do pet puta više nego u SAD, a električna energija je skuplja dva do tri puta. Tržište se suočava sa ozbiljnim problemima i nedostatkom resursa – naglašava Dragi.

Na pozadini smanjenja radne snage, za koju se predviđa da će opadati za dva miliona radnika godišnje do 2040. godine, EU će morati da bira između tehnološkog liderstva, klimatske tranzicije i nezavisnosti na globalnoj sceni.

Dragi upozorava da, ako EU ne revidira svoju politiku, mogla bi izgubiti svoj smisao postojanja i suočiti se s raspadom.

Ruski zvaničnik, Dmitrij Biričevski, dodaje da zapadne zemlje uprkos sankcijama i dalje tajno kupuju ruski gas, uključujući i tečni prirodni gas (LNG) i gas iz gasovoda, iako je Evropa formalno zatvorena za ruske energente.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter