Izvor: BLIC.ZDRAVLJE
17.09.2024 u 16:10
0

MLADI SA DIJABETESOM U OPASNOSTI OD IZNENADNE SMRTI: Sledeći simptomi zahtevaju hitnu reakciju

-Mladi koji boluju od dijabetesa tipa 1 imaju 20 puta veći rizik od fatalnih posledica usled srčanih problema -Oko 50 odsto mladih koji dožive iznenadnu srčanu smrt, prethodno imaju simptome kao što su nesvestica ili bol u grudima

Mlade osobe sa dijabetesom imaju visok rizik od iznenadne smrti i srčanih problema, pokazuje nova, velika studija. Zbog toga lekari upozoravaju da simptomi poput nesvestice i bola u grudima nikako ne bi trebalo da se zanemaruju.

Opsežno istraživanje koje su sproveli danski naučnici, otkrilo je da mladi koji boluju od dijabetesa imaju znatno veći rizik od iznenadne srčane smrti u poređenju sa zdravim vršnjacima.

Posebno zabrinjavajući nalazi odnose se na osobe između 30. i 40. godine života, koje boluju od dijabetesa tipa 1, genetskog oblika bolesti. Istraživanje je pokazalo da ova grupa pacijenata ima čak 20 puta veći rizik od fatalnih posledica usled srčanih problema, u odnosu na svoje vršnjake.

S druge strane, osobe u tridesetim godinama koje boluju od dijabetesa tip 2, a koji je često povezan sa gojaznošću i fizičkom neaktivnošću, imaju skoro šest puta veći rizik od fatalnih posledica usled srčanih problema, nego njihovi vršnjaci.

Nesvestica i bol u grudima prethode srčanom zastoju

Prema Britanskoj fondaciji za srce, iznenadna srčana smrt, koja se definiše kao neobjašnjivi srčani zastoj, uzima živote 12 osoba mlađih od 35 godina svake nedelje u Velikoj Britaniji. U ovoj zemlji, oko 4,4 miliona ljudi ima dijabetes tipa 2, dok je 400.000 osoba sa dijabetesom tipa 1.

– Važno je pratiti srčane simptome kod osoba sa dijabetesom. Zapaženo je da do 50 odsto mladih koji dožive iznenadnu srčanu smrt, prethodno imaju simptome kao što su sinkopa (nesvestica) ili bol u grudima – istakako je profesor Jakob Hansen, stručnjak za dijabetes sa Univerziteta u Kopenhagenu, koji je predstavio rezultate studije na konferenciji Evropskog kardiološkog društva prošlog meseca.

Pravovremeno otkrivanje simptoma

tručnjaci naglašavaju da rezultati ovog istraživanja ukazuju na potrebu za pažljivijim praćenjem mladih pacijenata sa dijabetesom, kako bi se pravovremeno prepoznali i tretirali potencijalni srčani problemi.

– Ovi rezultati su izuzetno značajni. Dok je poznato da dijabetes povećava rizik od srčanih bolesti, intenzitet tog rizika možda nije bio dovoljno shvaćen. Ovo ne mora nužno da menja trenutne terapijske pristupe, ali jasno pokazuje da je potrebna detaljnija proaktivna briga za pacijente sa dijabetesom, posebno zbog mogućnosti drugih komorbiditeta – istakao je profesor Elijah Ber, kardiolog sa Univerziteta u Londonu.

Nelečeni dijabetes vodi ka fatalnim posledicama

Dijabetes tipa 2 može da se kontroliše promenama u ishrani i fizičkom aktivnošću, uz primenu lekova kada su ove mere nedovoljne. Nasuprot tome, pacijentima sa dijabetesom tipa 1 potrebna je stalna primena insulina, hormona koji pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.

U oba slučaja, nelečeni dijabetes može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući slepilo i srčane bolesti. Međutim, do sada nije bilo jasno koliko rano ove komplikacije mogu postati ozbiljan rizik.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter