Izvor: Kurir
18.09.2024 u 14:47
0

PORTUGAL U PLAMENU: Bukti više od 100 šumskih požara

U Portugalu proglašeno stanje prirodne katastrofe zbog 100 šumskih požara u kojima je stradalo sedmoro ljudi

Portugalska vlada proglasila je stanje prirodne katastrofe za oblasti najteže pogođene požarima.

PREDSTAVNICI ZEMALJA NATO-a MORAJU DA SHVATE ČIME SE IGRAJU: Moskva će donositi odluke na osnovu pretnji koje se budi pojavljivale pred njom

Na severu te zemlje sedmoro ljudi je dosad poginulo u više od 100 šumskih požara, u najgoroj vatrenoj stihiji u poslednjih nekoliko godina, koja se otrtgla kontroli tokom vikenda.

Tri vatrogasca su umrla u svom vozilu u utorak, a jedan je podlegao, kako su to vlasti nazvale, „iznenadnoj bolesti“ dok je bio na dužnosti tokom vikenda. Poginula su i tri građanina, saopštila je civilna zaštita.

Među najteže pogođenim oblastima je okrug Aveiro, južno od severnog grada Porta, ali je nekoliko velikih požara besnelo i u drugim šumskim krajevima. Vlasti tek treba da objave podatke o materijalnoj šteti ili broju evakuisanih.

Portugalski premijer Luiš Montenegro pozvao je policijske istražitelje da udvostruče napore da pronađu one koji su podmetnuli požare i obećao pomoć onima koji su izgubili svoje domove, ili su evakuisani.

Požari u Portugalu poklopili su se ove nedelje sa poplavama u centralnoj Evropi. Evropska unija saopštila je danas da su ekstremne vremenske prilike dokaz „klimatskog sloma“.

Druge članice Evropske unije, Španija, Francuska, Italija i Grčka angažovale su po dva aviona za gašenje kao pomoć portugalskim vatrogascima.

Španska vojska šalje i 240 vojnika i vozila iz svojih bataljona za hitne slučajeve specijalizovanih za suzbijanje požara svom susedu.

Stručnjaci povezuju požare sa klimatskim promenama i napuštanjem tradicionalnih poljoprivrednih i šumarskih profesija koje su pomogle da se ruralna područja oslobode od šikare koja je sada gorivo za požare.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter