Izvor: Espreso
18.09.2024 u 15:22
0

ZABRINJAVAJUĆI VODOSTAJ DUNAVA U MAĐARSKOJ: Ovo je trenutno stanje (VIDEO)

Jutros je vodostaj Dunava bio 683 centimetara, a očekuje se da će voda narednih dana rasti od metar do metar i 20 centimetara

Ciklon „Boris“ je širom Evrope doneo mnogo kiše i izazvao razorne poplave koje su pogodile Austriju, Poljsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, a sada su došle i do Mađarske, gde se Dunav izlio iz korita.

Jutros je vodostaj Dunava bio 683 centimetara, a očekuje se da će voda narednih dana rasti od metar do metar i 20 centimetara.

Naime, na fotografijama i video snimku možemo videti da se reka izliza, i da je kej poplavljen.

 

Orban potpisao ukaz o zaštiti od poplava

Ukaz mađarskog premijera Viktora Orbana o zaštiti od poplava, prema kojem su naložene koordinisane mere zaštite za celu teritoriju Mađarske stupio je na snagu, a Orban je danas izjavio da je u toku najteža faza zaštite.

Vrh poplavnog talasa zahvatio je Mađarsku u utorak uveče, rekao je Orban jutros novinarima, dodavši da će nadležne službe, vojska, Ministarstvo unutrašnjih poslova i volonteri raditi na zaštiti oblasti ugroženih poplavnim talasom iz zapadnih delova zemlje, prenosi MTI.

„Ovo je najteži period. Trajaće oko nedelju dana ili osam dana počev od danas“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, do sada je evakuisano 4.392 ljudi, a najugroženije oblasti trenutno su Pilišmarot, neki delovi autoputa 11 na severozapadu zemlje i ostrvo Margaret, kao i metro stanica Baćanji skver u Budimpešti, gde stručnjaci za upravljanje vodnim resursima rade na skretanju toka vode. Orban je izrazio nadu da ta stanica metroa neće morati da bude zatvorena.

Prema ukazu koji je on potpisao, a u utorak veče stupio na snagu, aktivnostima u oblasti odbrane koordiniše ministar nadležan za odbranu od katastrofa, odnosno ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter, prenosi danas mađarski portal Indeks.

Vladin ukaz se odnosi na „određivanje koordinisanih odbrambenih aktivnosti i uvođenje određenih mera u njenom okviru“.

Ukazom koji je Orban potpisao naložena je koordinisana zaštitna aktivnost za celokupnu teritoriju Mađarske u cilju koordinacije zadataka zaštite odbrambeno-bezbednosnih organizacija i organa državne uprave zbog velikih i dugotrajnih poplava na rekama Mađarske

Hrvatska Ambasada u Budimpešti uputila je upozorenje hrvatskim državljanima koji planiraju put u Mađarsku da je pripravnost za zaštitu od poplave podignuta na najviši, treći nivo

Prema odluci, rad načelnika odeljenja podržava operativni štab, koji deluje na osnovu koordinacionog tela za prevenciju katastrofa i ispunjava njegove zadatke. Ukaz je stupio na snagu u utorak uveče u 22 sata, a prestaće da važi 24. septembra.

Rekordni vodostaj Dunava u glavnom gradu Mađarske

Rekordni vodostaj Dunava u Budimpešti bio je 2013. i iznosio je 891 centimetar.

Prema prognozama lokalnih zvaničnika, ovog puta se ne očekuje da dostigne toliki vodostaj

Gradonačelnik je rekao da je odbrana grada počela još u ponedeljak i da su sve kritične tačke obezbeđene.

Dodao je da ih je 2013. godina naučila kako da odbrane grad, da su očistili kanale na vreme, a uveravaju građane da će sve vreme imati pijaću vodu.

Problematično je ostrvo Margit, a zvaničnici su naveli da će biti poplavljen dobar deo ostrva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter