Izvor: Politika
24.09.2024 u 18:49
0

ALBANIJA PRAVI NOVU DRŽAVU: Islamska država po ugledu na Vatikan

Suverena država Bektašijskog reda obuhvatala bi jednu enklavu u Tirani

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama najavio je osnivanje nove države, po ugledu na Vatikan, za islamsko versko bratstvo Bektaši.

Suverena država Bektašijskog reda obuhvatala bi jednu enklavu u Tirani, a prema navodima Edija Rame, projekat će doprineti promociji Albanije kao ponosne zemlje tolerantnog islama.

Kako piše ugledni američki list Njujork tajms, očekivana muslimanska država u Tirani biće suverena poput Vatikana, a kontrolisaće teritoriju četiri puta manju od pape čime bi postala najmanja zemlja na svetu.

Na čelu države koja će imati će biti vođa verskog pokreta Bektašijskog reda Edmond Brahimaj, poznatiji kao Baba Mondi. Teritorija koju će kontrolisati veličine je 27 hektara i obuhvata stambeni komplek u istočnom delu Tirane. U planu je da Suverena država Bektašijskog reda da ima i svoju administraciju, dokumenta, odnosno pasoše kao i utvrđene granice.

Kako se navodi biće dozvoljen alkohol, žene će imati pravo da nose šta god vole i neće nametati pravila životnog stila.

Suverena država Bektašijskog reda

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama rekao je za Njujork tajms da će detaljnije planove za osnivanje Suverene države Bektašijskog reda objaviti u bliskoj budućnosti.

„Moramo voditi računa o blagu Albanije, a to je verska tolerancija koju nikada ne smemo uzimati zdravo za gotovo, Umerena islamska mikrodržava, rekao je premijer, poslala bi poruku: Ne dozvolite da stigma muslimana definiše ko su muslimani“, rekao je Rama za Njujork tajms.

Veličina nije bitna

Vođa Bektašijskog reda Baba Mondi izjavio je da „Bog ništa ne brani; zato nam je dao pamet. Sve odluke će se donositi sa ljubavlju i dobrotom“.

On je posebno istakao da veličina nije bitna, navodeći da ne želi da bude diktator. Ipak, kako kaže, jedino ograničenje njegovog autoriteta će biti Bog.

Baba Mondi je u izjavi za Kosovo onlajn potvrdio da od države traže poseban status i naveo da su Bektaši u Albaniji registrovani kao nevladina, neprofitna organizacija.

„Želimo da nam albanska država odobri poseban status poput Vatikana u Italiji. Mi to zaslužujemo, to zaslužuje naša zajednica. Kako je rekao Papa Jovan Pavle Drugi, bez Bektaša ne bi bilo Albanije. Zamislite koliko je bektašizam bio važan za ovu zemlju. Ovde, u našem centru, imamo  35 hektara površine. Ovo je svetski centar Bektaša. Želimo poseban status. Tu nema ništa loše. Mi to moramo da rešmo kao Albanci, ne smemo da čekamo da stranci dođu i reše to umesto nas“, rekao je Baba Mondi.

Prema njegovim rečima više od pedeset posto stanovništva Albanije su Bektaši, što potvrđuje studija koju je uradila ta zajednica.

„Uradili smo jednu knjigu o geografskoj rasprostranjenosti naših vernika u Albaniji, koju ćemo objaviti i pokazati međunarodnim institucijama i našim vernicima da bi se znalo ko su Bektaši. Ona će pokazati koje su to oblasti gde se nalaze bektaši. Kod nas je bilo 113 tekija, i 1.100 turbeta. To su za nas bila sveta mesta. Svi su verifikovani i biće obeleženi na mapi, da ih vidi cela Albanija i ceo svet. Mi Bektaši se trudimo da budemo faktor mira, kakvi smo bili i kakvi ćemo uvek biti“, kaže Baba Mondi.

On smatra da proglašenje bektaškog centra za državu, kakva je Vatikan, nema prepreka čak ni teritorijalnih, jer imaju velike posede u Albaniji. Naglašava i to da se za većim delom imovine koja im je oduzeta u vreme komunizma, zahteva pred ovdašnjom Agencijom za restituciju.

Ko su Bektaši

Bektaši su islamski derviški red, odnosno bratstvo koje sledi učenje Hadži Bektaša Velija, anadolijskog mistika i derviša iz 13. veka. Tokom osmanskog perioda pokret bio je veoma uticajan među janičarima i širio se na Balkan, najviše u Albaniji. Bektaša ima i na Kosovu, u Severnoj Makedoniji kao i u još 31 zemlji.

Bektaška zajednica preselila se u Albaniju pre više od jednog veka kada im je rad u Turskoj zabranio Mustafa Kemal Ataturk. Zvanično je priznata 1920. godine na kongresu u Lušnji kojim je uspostavljana albanska država. Ahmet Zogu je posebnim dekretom dozvolio uspostavljanje svetskog centra Bektaša u Tirani 1930. godine. Pripadnici Bektaša bile su mnoge istaknute ličnosti U Albaniji, poput književnika Ismaila Kemalija, ali i donedavnog predsednika Iljira Mete. Albanija je Dan Novruza, najvažniji praznik Bektaša, proglasila za državni praznik 1992. godine. Bektaša ima i na Kosovu i Metohiji, u Severnoj Makedoniji kao i u još 31 zemlji.

Konzervativni muslimani šiiti i suniti smataju ih jereticima i sektom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter