Izvor: 24sedam
26.09.2024 u 09:25
0

OVA NAMIRNICA SNIŽAVA HOLESTEROL I ŠTITI VAŠE SRCE: Uživajte u svom zdravom doričku

Dobre navike se stvaraju ujutru

Visok nivo holesterola može izgledati bezopasno, ali s vremenom može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su srčani i moždani udari.

Ključ za smanjenje holesterola leži u ishrani, a jedna od najefikasnijih namirnica za to su ovsene pahuljice.

Ovsene pahuljice su brz i ukusan način da započnete dan, a nutricionisti preporučuju da ih pripremate kao kašu koja se natapa preko noći.

Na ovaj način, umesto kuvanja ujutro, uživate u hranljivom obroku spremnom za konzumaciju.

Ekspert za fiziologiju vežbanja Rajan Hodginson preporučuje da se ovsene pahuljice kombinuju sa jogurtom kako bi se postigli najbolji rezultati u smanjenju holesterola.

– Ovsene pahuljice su odličan način da započnete dan. One su prirodno niske u zasićenim mastima i bogate su vlaknima, što pomaže u snižavanju holesterola – objašnjava Rajan.

Jedan od razloga zašto su ovsene pahuljice toliko korisne leži u vrsti vlakana koje sadrže – beta-glukanu. Ovo vlakno ima dokazano delovanje u smanjenju holesterola.

Preporučuje se da se dnevno unosi tri grama beta-glukana kao deo zdrave ishrane.

Kako objašnjavaju stručnjaci, kada jedete beta-glukan, on formira gel u crevima koji hvata žučne kiseline bogate holesterolom.

Na taj način, manje holesterola ulazi u krvotok, a vaša jetra mora iz krvi uzeti više holesterola kako bi proizvodila više žuči, što dovodi do smanjenja nivoa holesterola u krvi.

Ovsene pahuljice se mogu obogatiti voćem, medom ili orašastim plodovima, što ih čini ukusnim i hranljivim obrokom. Dakle, ukoliko želite da unapredite svoje zdravlje srca, zašto ne biste probali ovu superhranu već sutra ujutru. Vaše srce će vam biti zahvalno.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter