Izvor: 24SEDAM
30.09.2024 u 11:30
0

MARK RUTE BUDUĆI GENERLNI SEKRETAR NATO: Odmah će se suočiti sa značajnim izazovima

Ministri odbrane NATO-a trebalo bi da se sastanu u Briselu za nešto više od dve sedmice

Bivši holandski premijer Mark Rute, koji će u utorak preuzeti dužnost generalnog sekretara NATO-a, odmah će se suočiti sa značajnim izazovima, uključujući i reagovanje na stalne pretnje iz Rusije, piše NL Tajms.

Ministri odbrane NATO-a trebalo bi da se sastanu u Briselu za nešto više od dve sedmice nakon što sukob u Ukrajini traje 31 mesec.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zatražio je u subotu od evropskih zemalja u Ujedinjenim nacijama da ne prihvate Ukrajinu u članstvo NATO-a, navodeći da Evropa rizikuje da uđe u sukob sa nuklearnom silom ako Ukrajina postane članica.

Članice NATO-a takođe moraju da pomno prate i druga globalna žarišta, uključujući eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

Očekuje se da će NATO pod Ruteovim vođstvom dati prioritet jačanju vojnih kapaciteta Evrope.

Rute će postati 14. generalni sekretar u istoriji NATO-a. Ceremonija primopredaje dužnosti biće održana u utorak u sedištu NATO-a u Briselu.

Ruteov prethodnik Jens Stoltenberg obavljao je 10 godina funkciju generalnog sekretara NATO-a.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter