Izvor: 24 sedam
05.10.2024 u 18:50
0

U KUĆI NEMAM VIŠE NIKOGA: Alka u poplavama izgubila brata, sestru, snahu i bratanca

Žena iz Donje Jablanice je novinarima rekla da je u prvih mah mislila da je zemljotres, jer se čula tutnjava

Alka Gusić (74) iz Donje Jablanice preživela je katastrofalne poplave koje su pogodile Jablanicu i još neka mesta u Federaciji BiH, ali je u njima izgubila dom i najbliže.Ona je novinarima rekla da je u prvih mah mislila da je zemljotres, jer se čula tutnjava.

“Kada smo otišle do kuće našeg brata shvatile smo da je on, zajedno sa njihovom sestrom, snahom i sinom stradao u naletu vode. Svi su umrli, nema nikoga, ostao je samo jedan njegov sin”, ispričala je Alka uz plač za agenciju Rojters.

Kazala je da više nema nikoga.

“Izgubiti četvoro, nemam više nikoga, kuća mi je potpuno uništena, nema nikoga, nikog. Šta da vam kažem…”, kazala je uplakana Alka Gusić.

U selu Zlate život izgubila trudnica

U selu Zlate kod Jablanice, koje je pogođeno poplavama i klizištem, život je izgubila trudnica.

Svekar stradale trudnice Ibrahim Begić je za sarajevski Avaz rekao da mu je nje najviše žao.

„Ne znam sam. Najviše mi je nje žao, ovo ostalo…“, rekao je kroz suze Ibrahim Begić misleći pritom na sve uništeno u ovoj katastrofi.

Za sina, kojeg je takođe nosila voda, Begić je rekao da je on dobro.

„Ona je tu bila s unukom… Bila unuka s njom, udarilo je drvo i…“, rekao je isprekidano Begić.

Dan nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu, potraga za nestalima i dalje traje, dok ekipe spasilaca rade na raščišćavanju ruševina. Na teritoriji Federacije BiH proglašeno je stanje elementarne nepogode, a broj stradalih nastavlja da raste.

Prema poslednjim podacima, život je izgubilo najmanje 16 osoba. Od tog broja, 12 je nastradalo u Jablanici, gde je situacija najkritičnija. U Fojnici su potvrđena još tri smrtna slučaja, dok je u Buturević Polju, na području opštine Konjic, poginula još jedna osoba.

Gradovi Kreševo, Kiseljak i Vareš takođe su pretrpeli teška razaranja usled poplava. Mnoge kuće su potpuno zatrpane nanosima zemlje i blata, a saobraćajnice su neprohodne zbog odrona i poplavljenih puteva. Lokalnim vlastima je već stigla dodatna mehanizacija kako bi se ubrzali napori na sanaciji štete i pružanju pomoći ugroženima.

Najveći izazov trenutno je u Donjoj Jablanici, gde su spasioci na terenu od ranih jutarnjih sati. Njihov rad je otežan zbog opasnosti od novih odrona, jer postoji realna mogućnost da se ispod naslaga nalaze preživeli, ali i tela nastradalih.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter