Izvor: 24 sedam
08.10.2024 u 08:31
0

STRAVIČNO UPOZORENJE: „Ako se ne evakuišete umrećete“

Vetrovi jačine 265 kilometara na čas

Uragan pete kategorije Milton pogodiće danas region Tampa Bej na Floridi, objavile su meteorološke službe, a gradonačelnica Tampe Džejn Kastor upozorila je meštane da poslušaju nadležene i da se evakuišu.

“ Ako odlučite da ostanete u nekoj od tih oblasti koje bi trebalo da se evakuišu – umrećete – rekla je Kastor za CNN i dodala da bi pretnja koju donosi uragan Milton mogla da bude „katastrofalna“.

Tampa Bej je region koji nije pretpreo udar uragana više od jednog veka.

Uragan Milton juče je ojačao u uragan kategorije pet po Safir-Simpsonovoj skali sa vetrovima jačine 265 kilometara na čas, zbog čega je gotovo cela zapadna obala Floride pod upozorenjem.

Najjači zabeležen atlantski uragan bio je Alen iz 1980-ih, koji je dostigao brzinu vetra od 306 kilometara na čas.

Guverner Floride Ron Desantis saopštio je juče da se ta savezna država priprema za najveću evakuaciju stanovništva od 2017, kao i da bi oluja mogla da izazove prekid snabdevanja električnom energijom većeg broja stanovnika nego što je to izazvao uragan Helena pre desetak dana u više američkih država.

Predsednik SAD Džo Bajden odobrio je proglašenje vanrednog stanja za Floridu, a 7.000 vladinih zvaničnika mobilisano je kako bi pomogli u jednoj od najvećih mobilizacija federalnog osoblja u istoriji.

Američke države Severna Karolina, Florida i veliki deo Južne Karoline još se oporavljaju od posledica koje je izazvao uragan Helena.

Više od 200 ljudi poginulo je u šest američkih država u uraganu Helena, što ga čini najsmrtonosnijim otkako je 2005. godine u uraganu Katrina poginulo skoro 1.400 ljudi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter