Izvor: RTV
10.10.2024 u 13:05
0

VUČIĆ: Potpisaćemo sa američkom firmom značajan energetski ugovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas posle sastanka sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom, da ćemo u sredu, sledeće nedelje, potpisati značajan energetski ugovor sa američkom firmom UGTR.

„Mi ćemo sledeće nedelje potpisati izuzetno značajan energetski ugovor. Ispunjavanje tog energetskog ugovora će u budućnosti značiti mnogo za našu zemlju i osigurati nam ono što je važno i ono zbog čega ćemo moći da, bukvalno, nekoliko godina imamo električnu energiju, a što nije lako u savremenom svetu. U sredu će biti potpisivanje tog ugovora“, rekao je Vučić.

Zahvalio je Fernandezu na poseti našoj zemlji.

„To je za nas i čast i privilegija i prilika da razgovaramo o najvažnijem ili jednom od najvažnijih aspekata naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. I imali smo dobar i dugi sadržajan razgovor“, rekao je Vučić.

On je istakao da ekonomska i trgovinska razmena sa Sjedinjenim Američkim Državama, bez obzira na veliku udaljenost između naših zemalja, značajno napreduje.

„Ona je višestruko uvećana u odnosu na period pre samo nekoliko godina i očekujemo da ove godine bude najveća u istoriji i pređe 1,4 milijarde dolara, a prema našoj računici u prvih osam meseci ona je iznosila gotovo 900 miliona evra“, rekao je Vučić.

Dodao je da su razgovarali na sastanku i o brojnim važnim projektima.

On je rekao da je Fernandez sa šefom srpske diplomatije Markom Đurićem potpisao bilateralni sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike i da je za Srbiju to „jedna od ključnih stavki“.

Vučić je kazao da je sa Fernandezom razgovarao i o daljem tehničko-tehnološkom unapređenju i napretku Srbije.

„Razgovarali smo i o uvođenju 5G mreže u Srbiji, o tome kako i na koji način da svi naši podaci budu zaštićeni, da građani budu sigurni, a da istovremeno obezbedimo tehnološki napredak kakav postoji u najrazvijenijim zemljama sveta“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, sa sagovornikom je razgovarao i o korišćenju mineralnih sirovina i o litijumu.

„Rekao sam da ćemo konačnu odluku doneti kada budemo sagledali sve studije i da verujemo da je moguće da i uz američku pomoć i podršku obezbedimo najviše zaštitu životne sredine, potpuno zaštitu ljudi i da vidimo kao veliku priliku postojanje mineralnih sirovina na teritoriji Srbije za dalji ekonomski uspon i razvoj naše zemlje“, naveo je Vučić.

On je dodao da je za to potrebno da se ispune uslovi i da veruje da je dobio podršku od američke strane.

Vučić je istakao kao važno i dobru saradnju Telekoma i EXIM banke.

„Eksportna i importna banka, već je donela odluku i ide u finansiranje određenih projekata u Telekomu od 50 miliona evra“, rekao je Vučić.

On je istakao da očekuje da stopa rasta u Srbiji u ovoj godini bude veća od četiri odsto, uprkos suši koja je pogodila poljoprivredu.

„Da bismo sve to uspeli, da bismo sve to mogli da napravimo, upravo je važno da idemo stepenik po stepenik napred, a ne da samo očekujemo da se sve nastavi i da bude lepo, a da ne moramo ništa novo da uradimo“, rekao je Vučić.

Napomenuo je da je neophodno da radimo napornije kako bismo uspeli da popravimo svoju poziciju u svetu i svoju poziciju na globalnom tržištu.

Fernandez: Srbija konstruktivan partner

Podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez izjavio je danas u Beogradu da je Srbija konstruktivan partner SAD, kao i ključni partner po brojnim važnim pitanjima u regionu, uključujući energetiku i regionalnu ekonomsku integraciju.

Fernandez je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je u Srbiji prvi put i to u trenutku kada je Srbija dobila kreditni rejting i kada se očekuje njen dvostruki rast u odnosu na Evropsku uniju (EU).

On je pozdravio razvoje srpske ekonomije, kao i njeno kretanje u pravcu razvoja modernih tehnologija, koje će, kako je rekao, razvijati i buduće generacije.

Fernandez je podsetio da su Srbija i SAD u septembru u Vašingtonu potpisale Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, na osnovu kojeg će američke kompanije mnogo lakše ulagati u energetski sektor u Srbiji, dodajući da se Srbija pridružila Forumu partnerstva za mineralnu bezbednost.

„Srbija će raditi sa nama i našim partnerima u celom svetu – 14 zemalja i EU, kako bismo razvili održive lance nabavke mineralnih sirovina“, rekao je Fernandez.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodno se sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom sastao u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Sastanku su prisustvovali: ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, kao i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Srbija i SAD su u septembru ove godine u Vašingtonu potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike.

Dokument, koji su potpisali ministar spoljnih poslova Marko Đurić i američki podsekretar Fernandez omogućiće nove investicije u oblasti energetike, čiji je cilj jačanje energetske sigurnosti i održive tranzicije ka čistim izvorima energije.

Fernandez je tom prilikom izjavio da će potpisivanje sporazuma srpsko-američku saradnju podići na viši nivo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter