Izvor: 24sedam
10.10.2024 u 22:45
0

URAGAN MILTON I POSLEDICE: Kataklizmične posledice i šteta veća od 60 milijardi dolara! (FOTO/VIDEO)

Svedočimo poplavama koje su istorijske. Nikada ništa slično nisam video, a ovde živim od rođenja - rekao je gradski menadžer Tampe Bil Mekdanijel

Uragan „Milton“ pogodio je Atlantski okean pošto je prošao Floridom, doneo snažan vetar i kišu i izazvao salvu tornada u kojima su nastradale najmanje četiri osobe.

ZELENSKI PREDSTAVIO MAKRONU PLAN POBEDE: Upoznao ga sa situacijom na frontu

Oluja je poslednjih sati krenula ka jugu i noćas se spustila na kopno kao oluja treće kategorije u Sijesta Kiju, oko 112 kilometara južno od Tampe. Guverner Floride Ron Desantis kaže da se u narednim danima očekuju velike poplave u pogođenim područjima.

U Sent Petersburgu je zbog uragana „Milton“ palo više od 40 centimetara kiše, što je navelo Nacionalnu meteorološku službu da upozori na pojavu poplava, kako u oblasti Tampe, tako i u drugim delovima zapadne i centralne Floride.

Istorijske poplave

Više od 11 miliona ljudi je u opasnosti od poplava i izlivanja nabujalih reka pošto je količina padavina u pogođenim regionima najveća u poslednjih 100 godina, što je potvrdio i gradski menadžer Tampe Bil Mekdanijel.

– Svedočimo poplavama koje su istorijske. Nikada ništa slično nisam video, a ovde živim od rođenja – rekao je Mekdanijel.

Delovi Sarasote, Fort Majersa i drugih gradova na obali Meksičkog zaliva bili su pod udarima olujnih talasa visine do tri metra, dok su tornada izazvala delimično rušenje zgrada, uključujući upravu policije u Fort Majersu i krov bejzbol stadiona u Sent Petersburgu.

Takođe, na zgradu Tampa bej tajmsa srušio se kran sa obližnjeg gradilišta.

Opasnost nije prošla, veliki deo Floride bez struje

Zvaničnici su jutros ponovili da opasnost nije prošla u mnogim delovima Floride, a upozorenja o tropskim olujama su na snazi za veći deo istočno-centralne obale.

Zvaničnici u teško pogođenim okruzima Hilsboro, Pajnenilas, Sarasota i Li pozvali su stanovnike da ostanu kod kuće, upozoravajući na oborene dalekovode, drveće na putevima, blokirane mostove i poplave.

Zbog oluje, veliki deo Floride, sa više od 3,2 miliona domaćinstava i preduzeća je bez struje.

Šteta veća od 60 milijardi dolara

Otprilike 90 minuta nakon što je stigao na kopno, „Milton“ je opao na oluju druge kategorije, da bi rano jutros prešao u oluju prve kategorije, uz vetar brzine od oko 135 kilometara na sat, a napustio je Floridu u blizini Kejp Kanaverala.

Osiguravajuće kuće i nadležne službe su počele sa procenom štete, a prvi izveštaji ukazuju da bi troškovi sanacija mogli da budu veći od 60 milijardi dolara.

Guverner Floride Ron Desantis kaže da će nažalost biti još žrtava, a da je u jeku oluje izdato 116 upozorenja za tornada.

Direktor odseka za upravaljanje vanrednim situacijama na Floridi Kevin Gatri tvrdi da preliminarni izveštaji ukazuju da uništeno oko 125 stambenih objekata, uglavnom montažnih kuća.

Više od 60 odsto benzinskih pumpi u Tampi i Sent Petersburgu je sinoć ostalo bez goriva.

Pripreme za haos

 

 

Oluja je zahvatila region dve nedelje nakon što je uragan „Helen“ poplavio ulice i kuće na zapadu Floride i uzeo najmanje 230 života širom juga.

Poučeni nedavnim poteškoćama, vlasti su izdale naloge za obaveznu evakuaciju u 15 okruga na Floridi.

Iako su prognoze predviđale da će „Milton“ pogoditi sam zaliv oko Tampe, ispostavilo se da je centar oluje bio stotinak kilometara južnije, u slabije naseljenom području.

Kada se oluja dodatno smiri, sleedi masovna akcija čišćenja terena. Desantis je poručio da je više od 9.000 pripadnika Nacionalne garde, kao i 50.000 radnika komunalnih službi u pripravnosti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter