Izvor: nova
11.10.2024 u 07:24
0

MISTERIOZNI POTRES: Iran testirao nuklearno oružje na tajnoj lokaciji

Posle vesti o zemljotresu u iranskoj provinciji Semnan, internet zajednica ne prestaje da spekuliše o mogućnosti da je potres zapravo prvi podzemni nuklearni test iranskog režima.

Seizmografski centar Univerziteta u Teheranu saopštio je da je u subotu u 22:45 zabeležen zemljotres jačine 4,4 stepena po Rihteru, čiji je epicentar bio u blizini grada Aradana. Potres se osetio i u istočnom delu Teherana, a epicentar je bio na dubini od 12 km, sa geografskim koordinatama 35,42° severno i 52,78° istočno.

Međutim, ubrzo nakon što je vest objavljena, korisnici društvenih mreža počeli su da spekulišu da zemljotres nije prirodnog porekla, već da je reč o tajnom podzemnom nuklearnom testu koji Teheran sprovodi u sklopu svojih vojnih aktivnosti, možda kao odgovor na izraelske napade ili kao deo strategije odvraćanja.

Ove spekulacije dodatno podgrejavaju ranije izjave iranskih zvaničnika i komandanta Revolucionarne garde, koji su pretili da će Iran, u slučaju povećanja pritiska na zemlju, revidirati svoju vojnu doktrinu, što bi podrazumevalo i promenu fatve o zabrani nuklearnog oružja.

Ipak, zvanični iranski mediji, poput NorNeva, negirali su ove tvrdnje i nazvali ih „neutemeljenim glasinama“, ponavljajući da je nuklearno testiranje u suprotnosti sa iranskom doktrinom,.

Zemljotres ili test?

Sumnje u vezi sa potencijalnim nuklearnim testovima podstiče izveštaj iz 2019. godine Fondacije za odbranu demokratije, američkog istraživačkog centra, koji je tvrdio da Iran razvija podzemne lokacije za nuklearna testiranja, poznate kao „Projekat na terenu“. U tom izveštaju navodi se da su 2003. godine sprovedeni testovi nenuklearnih eksploziva u oblasti jugoistočno od Semnana, što ukazuje na potencijal za buduće nuklearne testove.

Iako je Iran potvrdio postojanje svemirskog centra „Imam Homeini“ i raketnog štaba u blizini Semnana, ova lokacija je više od 100 kilometara udaljena od epicentra zemljotresa.

Neki veruju da Iran možda poseduje neprijavljeno postrojenje u provinciji Semnan, koje koristi za testiranje, izbegavajući javno poznata mesta poput Natanc postrojenja.

Teheran je već u nekoliko navrata propustio da obavesti Međunarodnu agenciju za atomsku energiju o svim svojim nuklearnim aktivnostima, što dodatno podgreva sumnje. Ipak, Iran se nalazi na seizmički aktivnom području, pa ovakvi zemljotresi nisu neuobičajeni, što može biti argument da je ovaj potres prirodan.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter