Izvor: Kurir
11.10.2024 u 10:39
0

BLISKI ISTOK ČEKA ODGOVOR IZRAELA NA RAKETNI UDAR: Izrael nije odmah komentarisao incident!

Visoki zvaničnik Hezbolaha Vafik Safa preživeo je pokušaj likvidacije

Vafik Safa, koji vodi Hezbolahovu jedinicu za vezu i koordinaciju odgovornu za rad sa libanskim bezbednosnim agencijama, bio je na meti Izraela u četvrtak uveče, ali je preživeo, rekli su bezbednosni izvori.

NAŠ UDAR ĆE BITI SMRTONOSAN: Zavapili Vašingtonu da obuzda Izrael

Ranije u četvrtak, libanski bezbednosni izvor rekao je Rojtersu da su u izraelskim vazdušnim napadima na centar Bejruta gađali najmanje jednog visokog zvaničnika Hezbolaha kojeg podržava Iran.

U izraelskim napadima pogođeni su gusto zbijeni stambeni objekti i male prodavnice u srcu Bejruta. Izrael ranije nije napadao to područje koje je udaljeno od južnih predgrađa Bejruta u kojima je Izrael više puta bombardovao štab Hezbolaha.

Izrael nije izdao upozorenja o evakuaciji uoči napada u četvrtak, koji su bili najsmrtonosniji napadi na centralni Bejrut od početka neprijateljstava.

Broj žrtava je brzo rastao, a kako se bližila ponoć, libansko Ministarstvo zdravlja prijavilo je da su 22 osobe ubijene i 117 ranjeno. Među poginulima je i osmočlana porodica, uključujući troje dece, koja su evakuisana sa juga, navodi bezbednosni izvor.

Svedoci Rojtersa rekli su da je najmanje jedan projektil pogodio oblast blizu benzinske pumpe i da je bio vidljiv gust stub dima. Veliki požar je buknuo u pozadini dok su spasioci tražili preživele u ruševinama, navodi se na video snimku koji je emitovala Hezbolahova televizija Al-Manar.

Izrael nije odmah komentarisao incident.

Nakon što je Izrael poslednjih nedelja ubio niz visokih zvaničnika Hezbolaha, uključujući najvišeg lidera Sajeda Hasana Nasralaha, Safa je bio među retkim preživelim visokim ličnostima dok su se gornji ešaloni grupe borili da se reorganizuju.

Pokušaj ubistva Safe, čija uloga spaja bezbednosne i političke poslove, označio je širenje meta Izraela među zvaničnicima Hezbolaha, koji su se ranije fokusirali na vojne komandante i najviše vođe grupe.

Safa, za koga bliskoistočni mediji izveštavaju da je rođen 1960. godine, nadgledao je pregovore koji su doveli do sporazuma iz 2008. u kojem je Hezbolah razmenio tela izraelskih vojnika zarobljenih 2006. za libanske zatvorenike u Izraelu.

Incident iz 2006. godine pokrenuo je 34-dnevni rat sa Izraelom.

Rojters je takođe izvestio da je Safa 2021. godine upozorio sudiju koji je istraživao katastrofalnu eksploziju u luci u Bejrutu 2020. godine, a koji je pokušao da ispita nekoliko političara povezanih sa Hezbolahom, da će ga Hezbolah ukloniti iz istrage.

Izraelska vojska izdala je u četvrtak uveče novo upozorenje o evakuaciji za južna predgrađa Bejruta, uključujući određene zgrade. Ranije tokom dana, Izrael je upozorio libanske civile da se ne vraćaju kućama na jugu kako bi izbegli opasne okolnosti tokom borbi koje se tamo vode.

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu, UNIFIL, saopštile su da su dva pripadnika njihovog osoblja povređena kada je izraelski tenk u četvrtak pucao na osmatračnicu u glavnom štabu snaga u Ras al-Nakuri, pogodivši toranj i izazvavši pad pripadnika mirovnih snaga.

U dva druga incidenta nije bilo žrtava, rekao je izvor iz UN.

Dvojica mirovnjaka bili su iz indonežanskog kontingenta i bili su u dobrom stanju nakon što su zbrinuti zbog lakših povreda, rekao je indonežanski ministar spoljnih poslova Retno Marsudi u saopštenju.

Bezbednost više od 10.400 mirovnih snaga UN u Libanu je „sve više ugrožena“ i operacije su praktično zaustavljene od kraja septembra, rekao je šef mirovnih snaga UN Žan-Pjer Lakroa Savetu bezbednosti.

To se poklapa sa izraelskom eskalacijom sukoba sa Libanom.

UNIFIL je napade na mirovne snage nazvao „teškim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava“. Bela kuća je saopštila da su SAD duboko zabrinute izveštajima da su izraelske snage pucale na položaje UN i da vrše pritisak na Izrael za detalje.

Izraelska vojska je u saopštenju navela da su njene trupe delovale u oblasti Nakura, „pored baze UNIFIL-a“.

– U skladu sa tim, IDF je dao instrukcije snagama UN u toj oblasti da ostanu u zaštićenim prostorima, nakon čega su snage otvorile vatru u tom području – navodi se u saopštenju Izraela i dodaje da održava rutinsku komunikaciju sa UNIFIL-om.

Mirovne snage su odlučne da ostanu na svojim položajima uprkos izraelskim napadima i naređenjima izraelske vojske da odu, rekao je portparol snaga Andrea Tenenti.

Hezbolah je saopštio da je u četvrtak ispalio salvu raketa na izraelske snage dok su pokušavale da izvuku žrtve iz oblasti Ras al-Nakura i da su direktno pogođene.

U Njujorku, izraelski ambasador u UN Deni Danon rekao je da Izrael preporučuje UNIFIL-u da se preseli 5 km (3 milje) severno „kako bi se izbegla opasnost kako se borbe intenziviraju“.

Danon je rekao da je napad na Hezbolah bio neophodan kako bi se 70.000 raseljenih Izraelaca moglo vratiti svojim kućama u severnom Izraelu.

Sukob je izbio pre godinu dana kada je Hezbolah otvorio vatru u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas na početku rata u Gazi.

Sukob se dramatično intenzivirao poslednjih nedelja, kada je Izrael bombardovao južna predgrađa Bejruta, jug i dolinu Beka, pre nego što je poslao kopnene snage.

Bliski istok je i dalje u stanju pripravnosti za dalju eskalaciju u regionu, čekajući odgovor Izraela na iranski raketni udar 1. oktobra.

U izraelskim udarima u Libanu je tokom prošle godine poginulo najmanje 2.169 ljudi, navodi libanska vlada u svom dnevnom ažuriranju.

Većina je ubijena od 27. septembra, kada je Izrael proširio svoju vojnu kampanju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter