Izvor: 24 sedam
11.10.2024 u 13:39
0

PUTIN SE OBRATIO JAVNOSTI: Održao predavanje zapadnim zemljama

Prema njegovim rečima, "tolerancija, međusobno poštovanje i jednakost među narodima su ključni u ovom trenutku globalnih promena"

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da se svet nalazi u periodu velikih promena u međunarodnim odnosima i da mir i napredak mogu biti ostvareni samo ako se uzme u obzir mišljenje svake države i naroda, uz puno poštovanje njihovog suvereniteta.

Putin je boravio u Turkmenistanu u okviru radne posete gde je prisustvovao forumu pod nazivom „Odnos epoha i civilizacija – osnova mira i razvoja“.

– Verujem da su mir i razvoj mogući samo ako se uzimaju u obzir stavovi svakog naroda, uz uvažavanje njihovog suvereniteta i političkog prava – izjavio je Putin, istakavši značaj poštovanja različitih pogleda na svet, tradicija i religija.

Prema njegovim rečima, „tolerancija, međusobno poštovanje i jednakost među narodima su ključni u ovom trenutku globalnih promena“.

On je naglasio da je ova potreba „posebno važna u trenutnoj složenoj situaciji kada svet prolazi kroz civilizacijske sukobe, međuetničke i međureligijske tenzije“.

 

– Sve je to više nego jasno razumnim ljudima, a posebno je aktuelno u današnjoj teškoj situaciji kada je svet suočen sa neviđenim pretnjama koje nastaju zbog civilizacijskih slomova, međunacionalnih ili međureligijskih sukoba, kada su međunarodni odnosi ušli u eru globalnih, fundamentalnih promena, kada se stvara novi svetski poredak – rekao je Putin.

Istakao je da novi svetski poredak oblikuju novi centri moći, posebno na Globalnom istoku i jugu. Države koje doprinose ovoj transformaciji, prema njegovim rečima, teže očuvanju svog suvereniteta i identiteta na osnovu nacionalnih interesa.

Ruski predsednik je istakao da je Moskva otvorena za razgovore o formiranju novog svetskog poretka sa međunarodnim partnerima u različitim formatima. Pored učeća na forumu, Putin će se sastati sa liderima iz Kazahstana, Kirgizije, Mongolije, Tadžikistana i Uzbekistana, kao i sa iranskim predsednikom Masudom Pezeškijanom kako bi razgovarali o krizi na Bliskom istoku.

Događaj u Ašhabadu održava se povodom 300. godišnjice rođenja turkmenskog pesnika Magtimgulija Piragija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter