Izvor: 24SEDAM
11.10.2024 u 15:45
0

HEZBOLAH TVRDI DA JE IZRAEL OSLABLJEN: Nasralahovo ubistvo izazvalo je višednevni haos

Hezbolah sprema pakao za Izrael

Hezbolah se sprema za dugotrajan sukob na jugu Libana nakon što je Izrael eliminisao njegovo najviše rukovodstvo.

Nova vojna komanda sada preuzima kontrolu nad raketnim napadima i kopnenim borbama, navode dva izvora koja su upoznata sa situacijom.

Iako je Izrael tvrdio da je značajno oslabio arsenal Hezbolaha tokom vazdušnih napada, četiri izvora ukazuju na to da grupa i dalje raspolaže velikim zalihama oružja, uključujući najpreciznije rakete, koje još nisu upotrebljene.

Nakon ubistva vođe Sajeda Hasana Nasralaha 27. septembra, Hezbolah je bio u haosu nekoliko dana, ali je brzo uspostavio novu „operativnu sobu“ u roku od 72 sata, kako su izjavili jedan komandant Hezbolaha i izvor blizak grupi.

Novi komandni centar i dalje funkcioniše, omogućavajući borcima na jugu da ispaljuju rakete i bore se prema naređenjima, uprkos daljim izraelskim napadima, rekli su isti izvori.

Prema trećem izvoru, visokom zvaničniku bliskom Hezbolahu, grupa se sada fokusira na rat iscrpljivanja.

Avraham Levin, analitičar izraelskog istraživačkog centra Alma, naglasio je da Hezbolah treba smatrati „dobro pripremljenim“ i da on sigurno „čeka“ izraelske trupe, dodajući da nije lako savladati ovu grupu.

– Činjenica da je komandni lanac oštećen ne sprečava ih da gađaju izraelske zajednice ili vojne snage – rekao je Levin, opisujući Hezbolah kao „moćnu terorističku vojsku.“

Hezbolahovi borci imaju slobodu da prilagode naređenja prema stanju na frontu, rekao je terenski komandant, dodajući da nova komanda funkcioniše kao „uski krug“ u bliskom kontaktu sa borcima na terenu.

Hezbolah još nije imenovao novog lidera nakon Nasralaha, a najverovatniji naslednik je takođe ubijen. Zamenik vođe grupe, šeik Naim Kasem, podržao je napore za prekid vatre, ali je naglasio da su „sposobnosti grupe netaknute“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter