Izvor: 24SEDAM
11.10.2024 u 17:23
0

BIZNIS FORUM SRBIJA-TURSKA: Prisustvuju predsednici Vučić i Erdogan

Na otvaranju se obratio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u radnoj poseti Srbiji, a njegov domaćin je predsednik Aleksandar Vučić. Posle brojnih današnjih aktivnosti predsednici zajedno prisustvuju i biznis forumu Srbija-Turska.

Obraćanje Vučića

Vučić je istakao da je pravda osnov svakog poretka.

– Imamo trend rasta u trgovisnkoj razmeni, ali i značajnih ulaganja turskih kompanija u srpsku privredu – rekao je Vučić te zahvlaio Erdoganu na svim lepim rečima.

Prema rečima Vučića, Erdogan je uvek dobrodošao u Srbiju, i treba da se oseća kao kod svoje kuće.

– Za svega mesec dana otvaramo prugu NS-Subotica, bićemo povezani sa Budimpeštom, Niš-Dimitrovgrad već gradimo što znači da ćemo moći brže do Istanbula za nekoliko sati od Beograda ili Niša ili drugih gradova na jugu Srbije… Radili smo na novim brojnim avio linijama i tek ćemo da radimo. Turska je danas jedna od najuspešnijih zemalja… Plašim se da malo ko hoće to da prizna, uvek je neka ljutnja, malo ko vidi koliki je progres napravljen. A on je napravljen zahvaljujući ovom čoveku. Kada to pogledam znam šta je nama da činimo da bi napredovali tom brzinom – dodao je Vučić.

Predsednik dodaje i to da su mnogi bili skeptični na početku kada su krenule turske investiciju u Srbiju, ali da BDP danas premašuje 88 milijardi, i da se tome niko nije nadao.

– Sve to smo uspeli jer smo sagledavali probleme običnog čoveka… Za nas je saradnja sa Turskom više od ekonomije, nešto što znači stabilnost i mir na celom Balkanu… Ne stidimo se da kažemo, videli smo da u saradnji sa svojim prijateljima možemo našu zemlju da podignemo. Za nas je prosperitet od velikog značaja. Erdogan je obećao da ćemo imati saradnju u namenskoj industriji i da će biti veliko prisusutvo Turske na EXPO… Za dve godine moramo da završimo to su najveći radovi u istoriji ove zemlje i veliki deo turskih kompanija će nam pomoći u tome i mi smo srećni zbog toga – naglasio je Vučić.

Vučić se potom zahvalio Erdoganu na prijateljstvu i gostoprimstvo. Potom je dodao da je on uvek dočekivao Erdogana lično, te da ga je jednom prilikom lično Erdogan dočekao na aerodromu u Istanbulu iako to nije njegova obaveza.

– To su stvari koje prave razliku između velikih lidera i onih koji su umislili da su veliki lideri – rekao je Vučić, te dodao da Erdogan ima još mnogo toga da uradi za Tursku a da će Srbija da se ugleda na njega.

Obraćanje Erdogana

Predsednik Turske je na početku poželeo dobrodošlicu svima i izrazio veliko zadovoljstvo što ponovo boravi u Srbiji. Potom se iskreno zahavalio predsedniku Vučiću na velikodušnom prijemu, te narodu Srbije na svemu što su pružili njemu i njegovoj delegaciji.

– Tokom posete Srbiji imamo veliku delegaciju, što govori koliki značaj pridajemo Srbiji. Od foruma imamo očekivanja za naše zemlje i očekujemo da ćemo ojačati naše veze koje već postoje. Očekujemo pojačane odnose i jaču privredu koju ćemo izgraditi zajedno… Širimo horizonte i ulažemo napore ka izgradnji bez ikakvih smetnji – rekao je Erdogan.

Erdogan je istakao da je privredna i politička saradnja glavni pokretač odnosa između Srbije i Turske.

– Dve godine zarednom smo imali preko 2 milijarde dolara razmene u spoljnoj trgovini i to pokazuje koliko smo u uzlaznoj putanji u razmeni dveju zemalja.. Puno napora ulažemo da nastavimo u toj putanji, i želim reći da su naše firme i investicije takve da stvaraju nove prilike u Srbiji – dodao je Erdogan.

Predsednik Turkse kaže da 842 turkse firme posluju u Srbiji i preko 20 fabrika.

Potom se zahvaio Vučiću na iskrenom ineteresovanju za turkse poslovne ljude, jer su njegova vrata uvek otovrena za predstavike Turske.

– Verujem u njegovu podršku i da će se ona nastaviti… Danas smo imali vrlo sadržajne razgovore i pričali smo o svim naporima kojima možemo doprineti napretku… Moramo još više iskoristiti mogućnosti pred nama posebno u industriji odbrane. Možemo napraviti zajedničke korake za dobrobit naših zemalja. Podvukao sam potrebu da se ojača dijalog između naših zemalja, a po pitanju odbrane – dodao je Erdogan.

Nadamo se još boljoj saradnji

Prema rečima Erdogana broj turista iz Srbije će do kraja godine prevazići 340 iljada, ali i posebno zadovoljstvo mu je što sve veći broj ljudi iz Turske dolazi u Srbiju, posebno sada kako je uvedeno putovanje sa ličnim kartama.

– Moj dragi prijatelj je pokazao sremnost da ojača veze između naših zemalja, i otvoren je za investicije iz naše zemlje… Imamo sjajne rezultate i sjajne primere toga i plodove našeg zajedničkog rada. Zajedno sa Vučićem smo opredeljeni da uradimo sve da ojačamo naš odnos – dodao je Erdogan.

Za kraj je dodao da se nada daće ovaj forum doprineti boljoj saradnji i odnosima dve zemlje.

VUČIĆ I ERDOGAN NA ZAJEDNIČKOM RUČKU: Običaji su nam slični

Počeo Biznis forum

Predsednici Vučić i Erdogan stigli su na Poslovni forum Srbija-Turska.

Na otvaranju se obratio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Kako je istakao na forumu se okupilo preko 100 kompanija iz Srbije, ali i preko 100 iz Turske. Radi se o kompanijama iz brojnih oblasti privrede.

Potom se obratio predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak.

Prema njegovim rečima ovaj forum ima za cilj da ostavi za sobom veliku zaostavštinu, kako u ekonomskom tako i u diplomatskom smislu.

Čadež je dodao da je saradnja Vučića i Erdogana osnova i vodilja na kojoj se temelje svi dalji odnosi Turkse i Srbije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter