Izvor: 24SEDAM
11.10.2024 u 20:00
0

KATEDRALA NOTR DAM PONOVO OTVARA SVOJA VRATA: Više od pet godina nakon što je požar oštetio

Čitav svet jedva čeka ponovno otvaranje izgorele lepotice

Više od pet godina nakon što je požar u aprilu 2019. godine oštetio jedan od najpoznatijih simbola Pariza, katedrala Notr Dam ponovo će biti otvorena za javnost 8. decembra 2024. godine.

Zvančna ceremonija inauguracije biće održana 7. decembra, uz blagoslov i ponovnu aktivaciju orgulja, koje su preživele razorni požar. Kako bi se upravljalo velikim brojem posetilaca, od sredine novembra biće uveden novi besplatan sistem onlajn rezervacija, koji će omogućiti posetiocima da unapred zakažu termine za ulazak.

Koliko posetilaca se očekuje?

Prema prvim procenama, katedrala Notr Dam bi mogla da privuče oko 15 miliona posetilaca godišnje, što je značajan porast u poređenju sa 10 miliona posetilaca godišnje pre požara. Ipak, prvih šest meseci nakon ponovnog otvaranja biće zabranjene grupne posete, što znači da će samo pojedinci imati pristup.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cecile Debeaumont (@cecilouphoto)

Za katedralu Notr Dame vezane su brojne zanimljivosti:

1. Više od 200 godina izgradnje

Izgradnja Notr Dama započela je 1163. godine, a trajala je više od dva veka. Konačno je završena 1345. godine, što je čini jednim od najsloženijih srednjovekovnih arhitektonskih poduhvata.

2. Katedrala koja je inspirisala klasike književnosti

Notr Dam je bila inspiracija za čuvenu knjigu „Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu“ Viktora Igoa, koja je napisana 1831. godine. Ovaj roman skrenuo je pažnju na zapuštenost katedrale, što je dovelo do velikih restauracija u 19. veku.

3. Simbol religije i revolucije

Tokom Francuske revolucije, Notr Dam je pretrpeo ozbiljna oštećenja. Mnogi verski simboli unutar katedrale su uništeni ili oštećeni, a zgrada je privremeno pretvorena u Hram razuma.

4. Impresivne orgulje

Notr Dam ima jedne od najvećih i najimpresivnijih orgulja u svetu. Sastoje se od više od 8.000 cevi, a orgulje su preživele razorni požar 2019. godine, što je jedan od retkih elemenata katedrale koji nije ozbiljno oštećen.

5. Relikvija krune od trnja

Jedna od najvrednijih relikvija koja se čuva u Notr Damu je Kruna od trnja, za koju se veruje da je nosio Isus Hrist tokom raspeća. Kruna je preživela požar i evakuisana je u sigurnost tokom vatrene stihije.

6. Zvonici i zvono Emanuel

Katedrala ima dva glavna zvonika, od kojih se zapadni smatra najpoznatijim. U njemu se nalazi zvono Emanuel, koje je teško 13 tona i jedno je od najpoznatijih zvona u svetu. Zvono je u upotrebi od 1681. godine i zvoni samo tokom najvažnijih crkvenih i državnih ceremonija.

7. Visina tornja pre požara

Pre požara 2019. godine, Notr Dam je bila poznata po svom centralnom tornju, koji je dosezao visinu od 96 metara. Toranj je uništen u požaru, ali će biti rekonstruisan u skladu s originalnim dizajnom.

Ovaj veliki povratak katedralepredstavlja važan trenutak za Pariz, ali i za sve ljubitelje istorije i umetnosti širom sveta. Ne propustite priliku da ponovo posetite ovu ikonu francuske kulture.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter