Izvor: 24sedam
13.10.2024 u 08:32
0

ZAPOČNITE DAN PUNI ENERGIJE: Četiri doručka za vaše raspoloženje

Nutricionistički psihijatar preporučuje kako da ujutro podignete svoje raspoloženje hranom

Šta biste rekli ako vam kažemo da biste mogli da započnete dan doručkom koji ne samo da je ukusan, već i pomaže vašem mentalnom zdravlju? Prema nutricionističkom psihijatru Umi Najdu, to je i te kako moguće! U svojoj knjizi „Smiri svoj um hranom“ dr Najdu otkriva kako određeni obroci mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti stres. U nastavku, donosimo vam četiri njene ideje za doručak koje su bogate hranljivim materijama za podršku zdravlju mozga.

1. Čija puding

Čija puding je jednostavan i ukusan doručak koji je bogat vlaknima i proteinima. Čija semenke su poznate po tome što su izvanredan biljni izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu u održavanju emocionalne ravnoteže i smanjenju upala.

Kako ga pripremiti: Samo pomešajte dve kašike čija semenki sa pola šolje mleka po vašem izboru (biljno mleko je odličan izbor) i ostavite da odstoji dok ne postane gelaste strukture. Naiduu preporučuje da ga dodatno obogatite voćem poput borovnica i dodate orašaste plodove ili seme za dodatni izvor zdravih masti.

Zašto je dobar za mozak: Omega-3 masne kiseline, koje čia semenke sadrže, pomažu u održavanju ravnoteže raspoloženja i otpornosti na stres, što ovaj doručak čini odličnim za početak dana.

2. Omlet od povrća i jaja

Omlet od povrća s jajima bogatim hranljivim materijama važi za klasičan, ali izuzetno zdrav doručak. Jaja su bogata holinom, koji je povezan sa smanjenjem anksioznosti i poboljšanjem raspoloženja.

Kako ga pripremiti: Omlet možete obogatiti raznovrsnim povrćem poput paprike, spanaća, brokolija i paradajza. Naiduu preporučuje da dodate i začine poput bosiljka, kajenskog bibera ili crnog bibera za dodatni ukus i zdravu notu.

Zašto je dobar za mozak: Holin iz jaja povezuje se sa smanjenjem simptoma depresije i poboljšanjem ukupne kognitivne funkcije, što ovaj doručak čini odličnim izborom za one koji žele da podrže svoje mentalno zdravlje.

3. Fritata

Fritate su sjajna opcija za one koji žele da pripreme doručak unapred, a možete ga pripremiti u velikim količinama i sačuvati za kasniji obrok. Ono što je razlikuje od omleta jeste to što se smesa zapeče u rerni. Tako ona ostaje mekana iznutra, ali sa čvršćom koricom. Takođe, jedan omlet ide na jednu osobu, dok je fritata pravi porodični obrok.

Kako ga pripremiti: Najidu predlaže da pravite mini-fritate u kalupima za mafine i čuvate ih u zamrzivaču kako biste uvek imali brz i hranljiv obrok nadohvat ruke. Kao i kod omleta, povrće je ključni dodatak za povećanje unosa vlakana.

Zašto je dobar za mozak: Pored holina iz jaja, dodatno povrće obezbeđuje polifenole i vlakna, koji poboljšavaju funkciju mozga i smanjuju upale.

4. Mešavina tofua i povrća

Ako tražite vegansku alternativu doručku s jajima, mešavina povrća s tofu sirom je odlična opcija. Tofu je bogat biljnim proteinima, a kada se kombinuje sa povrćem i začinima, postaje ukusan i hranljiv doručak.

Kako ga pripremiti: Dr Najdu preporučuje da se tofu usitni u procesoru za hranu, a zatim prži s povrćem poput luka, paprike i spanaća. Dodajte kurkumu kako biste dobili prelepu žutu boju i dodatne neuroprotektivne beneficije.

Zašto je dobar za mozak: Kurkuma ima moćne neuriotrofne efekte, što znači da može poboljšati pažnju, kognitivne funkcije i pamćenje, čineći ovaj doručak idealnim za mentalnu jasnoću.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter