Izvor: TANJUG
13.10.2024 u 13:25
0

POPLAVE U SAHARI POSLE POLA VEKA: Slike govore više od reči (FOTO)

Prošlo je između 30 i 50 godina otkako smo imali ovako mnogo kiše u tako kratkom vremenskom periodu", rekao je Husine Juabeb, zvaničnik meteorološke agencije Maroka

Dva dana septembarskih padavina na nekoliko područja Saharske oblasti u jugoistočnom Maroku premašila su godišnje proseke i izazvala poplavu, saopštili su su zvaničnici meteorološke agencije te zemlje.

UKRAJINA ĆE MORATI DA KAPITULIRA: Medvedev ocenio: Ukoliko Tramp pozove Putina…

U Tagunitu, selu koje se nalazi oko 450 kilometara južno od glavnog grada Rabata, zabeleženo je više od 100 mm (3,9 inča) padavina u toku 24 časa, prenosi Gardijan.

Na satelitskim snimcima NASA vidi se kako se vodom puni jezero Iriki koje je bilo suvo 50 godina.

„Prošlo je između 30 i 50 godina otkako smo imali ovako mnogo kiše u tako kratkom vremenskom periodu“, rekao je Husine Juabeb, zvaničnik meteorološke agencije Maroka za AP.

Ove kiše, koje meteorolozi nazivaju ekstratropskom olujom, mogu promeniti vremenske uslove u regionu u narednim mesecima i godinama. „Kako vazduh zadržava više vlage to podstiče i veće isparavanje vode i izaziva više oluja“, rekao je Juabeb za američku agenciju. Selest Saulo, generalna sekretarka Svetske meteorološke organizacije, izjavila je da se „ciklus kruženja vode u prirodi širom sveta menja sa sve većom učestalošću“.

„Zbog porasta temperatura, hidrološki ciklus se ubrzao. Takođe je postao nepredvidiv i nestabilan i danas se suočavamo sa rastućim problemima prevelike ili premale količine vode“, rekla je Saulo.

U poplavama u Maroku prošlog meseca je poginulo 18 ljudi, a posledice su se proširile na regione koji su bili pogođeni zemljotresom prošle godine. Takođe je bilo izveštaja o pregrađenim akumulacijama u jugoistočnom regionu koji su se tokom septembra ponovo punile rekordnim tempom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter