Izvor: B92
13.10.2024 u 13:55
0

CRNA ČOKOLADA JE NEVEROVATNO DOBRA ZA ZDRAVLJE: Bogata je vitaminima i mineralima

Crna čokolada sadrži visok udeo kakaa zbog čega se smatra izuzetno zdravom, posebno u poređenju sa drugim čokoladama

Crna čokolada je puna hranljivih materija koje mogu pozitivno da utiču na vaše zdravlje. Ona obiluje antioksidansima i mineralima i može da vam pomogne u zaštiti od brojnih bolesti.

Međutim, crna čokolada može da sadrži i velike količine šećera i kalorija zbog čega je važno da znate kako da odaberete najzdraviju opciju i kako da je konzumirate.

Po čemu se crna čokolada razlikuje od ostalih?

Crna čokolada se od obične, mlečne, razlikuje pre svega u udelu kakaa. Najzdravije čokolade su one koje imaju minimum 75% kakaa u svom sastavu.

Što se procenat ovog izuzetno zdravog ploda povećava, to će crna čokolada imati gorči ukus, ali će ujedno biti i zdravija i nutritivno bogatija.

Zbog visokog udela kakaa, crna čokolada često ima i manje šećera u svom sastavu zbog čega se smatra zdravijom opcijom.

Zahvaljujući većem udelu kakaa, crna čokolada ima i intenzivniji i bogatiji ukus. To može uključivati note gorkog kakaa, voćne ili cvetne arome, kao i nijanse orašastih ukusa.

Crna čokolada smatra se zdravijom od mlečne čokolade jer sadrži antioksidanse, flavonoide i druge hranjive materije koje mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje srca i cirkulaciju krvi.

Međutim, važno je konzumirati je umereno.

Kalorijske i nutritivne vrednosti crne čokolade

Crna čokolada obiluje vitaminima A, E i K, a dobar je izvor gvožđa i magnezijuma.

Kvalitetna crna čokolada sadrži i pristojnu količinu rastvorljivih vlakana, zbog čega pozitivno utiče na probavu. Čak 100 grama pločica crne čokolade sa 70–85% kakaa sadrži 11 grama vlakana.

Kalorijska i nutritivna vrednost crne čokolade može da varira zavisno od udela kakaa, dodatnih sastojaka i veličine porcije. Evo približnih vrednosti za 100 grama crne čokolade s visokim udelom kakaa (oko 70-85%):

  • Kalorije: Otprilike 500-600 kcal
  • Masti: Oko 30-40 grama, od kojih su većina zasićene masti
  • Ugljeni hidrati: Oko 30-40 grama, od kojih su većina šećeri
  • Proteini: Oko 7-9 grama
  • Vlakna: Otprilike 10-15 grama, zavisno od udela kakaa
  • Gvožđe, magnezijum, bakar: Crna čokolada može biti dobar izvor ovih minerala, posebno ako sadrži visok udeo kakaa

Važno je napomenuti da crna čokolada, uprkos svojim potencijalnim zdravstvenim prednostima, sadrži i značajne količine masti i kalorija. Zato je umereno konzumiranje ključno.

Koja crna čokolada je najbolja?

Kvalitet crne čokolade određuje se prema udelu kakaa u njenom sastavu. Što je taj broj veći, ona je zdravija, a smatra se da bi trebala da sadrži minimum 75 procenata kakaa.

Takođe i samo poreklo kakaa igra ključnu ulogu u proceni kvaliteta crne čokolade. Ukoliko je u pitanju organski kakao, sa sertifikovanih plantaža, takva čokolada će biti mnogo zdravija od one izrađene od prerađenog, industrijskog kakaa.

Kada govorimo o kvalitetu crne čokolade, važnu ulogu imaju i dodatni sastojci poput prirodnih ekstrakata, voća, orašastih plodova ili začina koji mogu dodati složenosti ukusa i poboljšati iskustvo konzumiranja crne čokolade.

Idealna je za vegane i one koji poste

Idealna poslastica za vegane, vegeterijance i ljude koji poste jeste upravo crna čokolada. Ona je najčešće posna, ali svakako obratite pažnju na sastav ukoliko je kupujete u prodavnici.

Crna čokolada s visokim udelom kakaa može da sadrži antioksidanse i hranjive materije koje su korisne za zdravlje, uključujući flavonoide, gvožđe i magnezijum, što može biti korisno i za vegane i za one koji poste.

Crna čokolada može utoliti žudnju za slatkišima bez potrebe za mlečnim proizvodima ili životinjskim sastojcima, što je korisno za vegane koji traže alternative tradicionalnim slatkišima.

Vrlo lako možete i sami da je napravite, a u nastavku teksta možete da pronađete i recept za zdravu i posnu crnu čokoladu.

Manje goji od obične čokolade

Kao što smo već naveli, crna čokolada ima manje šećera od obične zbog čega se često preporučuje kao poslastica ukoliko ste na određenom režimu ishrane kako biste izgubili kilažu.

S obzirom da je intenzivnijeg i jačeg ukusa od obične, nećete moći da pojedete veliku količinu odjednom, kao što je to slučaj kod obične, što će samim tim smanjiti i unos kalorija.

Međutim, ključno je imati na umu da umerenost i celokupni unos kalorija igraju ključnu ulogu u kontroli težine. Dakle, iako crna čokolada može biti zdraviji izbor zbog svog sastava, prekomerno konzumiranje bilo koje vrste čokolade može dovesti do povećanja telesne težine ako se ne nadzire unos kalorija.

Pozitivno utiče na probavu

Crna čokolada može da sadrži značajne količine vlakana. Vlakna su važna za probavu jer pomažu u regulaciji probavnog sistema, podstiču redovno pražnjenje creva i pomažu u održavanju zdrave crevne flore.

Kofein i teobromin, prirodna jedinjenja koja se nalaze u kakau, mogu da deluju kao blagi stimulans crevima. To može da podstakne rad creva i olakša pražnjenje kod nekih ljudi.

Međutim, važno je napomenuti da osobe s osetljivim probavnim sistemom ili određenim stanjima, poput sindroma iritabilnog creva (IBS), mogu reagovati različito na konzumaciju crne čokolade. U tim slučajevima, umerenost je ključna.

Ima izuzetne benefite po zdravlje

Crna čokolada sadrži visok udeo flavonoida i drugih antioksidansa. Antioksidansi pomažu u borbi protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima u telu, što može smanjiti rizik od bolesti srca, upala i drugih hroničnih bolesti.

Neke studije sugerišu da umereno konzumiranje crne čokolade može smanjiti rizik od srčanih bolesti. To se pripisuje prisutnosti antioksidansa i flavonoida koji mogu povoljno uticati na zdravlje krvnih sudova i smanjiti upalu.

Crna čokolada može da imati pozitivan uticaj i na raspoloženje zbog prisutnosti jedinjenja poput teobromina, koji može da stimuliše oslobađanje endorfina i serotonina, neurotransmitera povezanih s osećajem sreće i zadovoljstva.

Za šta je sve dobra crna čokolada?

Redovna konzumacija crne čokolade povezana je s smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Antioksidansi i flavonoidi prisutni u crnoj čokoladi mogu poboljšati zdravlje krvnih sudova, sniziti krvni pritisak te smanjiti upalu i oksidativni stres, što može doprineti zdravlju srca.

Ona takođe može da poboljša kognitivne funkcije, odnosno pamćenje, koncetraciju, ali i  raspoloženje.

Antioksidansi prisutni u crnoj čokoladi mogu pomoći u borbi protiv oštećenja uzrokovanih

slobodnim radikalima, čime se smanjuje rizik od bolesti povezanih s oksidativnim stresom.

Kao što smo već pomenuli, crna čokolada sadrži minerale poput magnezijuma, gvožđa, bakra i mangana, koji su važni za opšte zdravlje.

Zbog sadržaja teobromina i male količine kofeina, crna čokolada može pružiti i blagi energetski podsticaj i pomoći u povećanju budnosti i koncentracije.

Da li je preporučljiva i u trudnoći?

Kao i kod bilo koje hrane tokom trudnoće, važno je konsultovati se s lekarom ili nutricionistom o prehrambenim navikama i unosu crne čokolade kako bi se osiguralo da je sigurna i prikladna za pojedinačne potrebe trudnice.

Međutim, umereno konzumiranje crne čokolade tokom trudnoće može biti sigurno i čak korisno zbog nekih njegovih potencijalnih zdravstvenih prednosti.

Međutim, postoje određene stvari koje trudnice treba da uzmu u obzir, a to su udeo šećera, kofeina, kao i kalorijska vrednost crne čokolade.

Recept za domaću crnu čokoladu

Potrebno je:

Kakao

Kokosovo ulje

Med ili drugi zaslađivač

Prstohvat soli

Priprema:

Rastopite dve ili više kašika kokosovog ulja (zavisi od količine koju pravite), a potom u njih dodajte oko 7 kašika kakaa i jednu do dve kašičice meda.

Sve dobro promešajte i izlijte u kalup. Ostavite je u frižideru da se stegne. Po želji možete u nju dodati i voće ili orašaste plodove poput badema, lešnika, oraha, a možete a dodate i kokos, kao i cimet ili druge začine po želji.

Nije vam potreban nikakav poseban kalup. Ovu čokoladu možete da napravite i u običnim kalupima za led.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter