Izvor: Kurir
14.10.2024 u 12:05
0

RUTE: „Nuklearno odvraćanje je kamen temeljac savezničke bezbednosti“

Rutinske vežbe dolaze usred pojačanih tenzija nakon što je Rusija promenila svoju nuklearnu doktrinu

NATO počinje svoje godišnje nuklearne vežbe „Steadfast Noon“ 14. oktobra, koje uključuju borbene avione koji mogu da nose nuklearno oružje, ali se tokom vežbi neće nositi ovakvo oružje.

EVROPA SE IGRA VATROM: Drugi korak će zaboleti mnogo više!

U dvonedeljnim vežbama će učestvovati više od 2.000 vojnika i 60 aviona iz osam vazdušnih baza. Vežbe će se održati u Belgiji, Holandiji i u vazdušnom prostoru iznad Danske, Ujedinjenog Kraljevstva i Severnog mora, dok će 13 zemalja NATO-a poslati svoje avione da učestvuju.

Rutinske vežbe dolaze usred pojačanih tenzija pošto je Rusija promenila svoju nuklearnu doktrinu, snizivši prag za svoj nuklearni odgovor.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta upućivao nuklearne pretnje Ukrajini i njenim zapadnim partnerima od početka invazije u punom obimu u februaru 2022. godine. Pretnje nisu uspele da se materijalizuju, a Rusija nastavlja da vodi svoj sveobuhvatni rat bez upotrebe svog nuklearnog arsenala.

 Nuklearno odvraćanje je kamen temeljac savezničke bezbednosti – rekao je generalni sekretar NATO-a Mark Rute.

 „Steadfast Noon“ je važan test nuklearnog odvraćanja Alijanse i šalje jasnu poruku svakom protivniku da će NATO štititi i braniti svoje saveznike.

Vežbe uključuju različite avione, bombardere, pratnju lovaca, avione za punjenje gorivom i avione koji su sposobni za izviđanje i elektronsko ratovanje.

Ove godine, prvi F-35A iz sastava holandskog ratnog vazduhoplovstva proglašen je spremnim za obavljanje nuklearnih uloga.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter