Izvor: 24SEDAM
15.10.2024 u 10:10
0

POČELA GREJNA SEZONA: Topli radijatori do sredine aprila

Počela grejna sezona, obezbeđeni svi energenti

Grejna sezona je počela i svi oni zimogrožljivi a o čijem komforu kod kuće i na poslu se brinu gradske toplane, s nestrpljenjem su dočekali taj dan. U principu, grejni dan traje od 6 do 22 časa, a nedeljom i praznicima od sedam do 22 časa, ali pri niskim spoljašnjim temperaturama i duže.

Naravno, i kada spoljne temperature odskoče od proseka i porastu preko 15 stepeni po Celzijusu, radi uštede se grejanje privremeno obustavlja.

Snabdevanje toplotnom energijom se ne prekida ni u noći između 31. decembra i 1. januara, kao i između 6. i 7. januara i 13. i 14. januara, osim u slučaju izuzetno povoljne spoljašnje temperature vazduha kojom se obezbeđuje održavanje propisanih temperatura.

Ukoliko je temperatura spoljašnjeg vazduha izmerena u 18 sati niža od jedan stepen Celzijusa, a i prognozirane temperature spoljašnjeg vazduha od 22 do šest sati su niže od nula stepeni Celzijusa, grejanje traje kontinuirano 24 časa.

Isporuka toplotne energije se prekida kada su temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni Celzijusa i traju duže od dva sata, a ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža.

Prekid isporuke toplotne energije ne može biti kraći od četiri sata. To će se destii već danas u Beogradu od 10 sati, najavljuje direktor JKP Beogradske elektrane, Vanja Vukić, za Euronews Srbija.

— Mi radimo sa niskim režimom, baš zato što su temperature visoke. Dakle, kao što možete da vidite, polazne temperature su oko 55 stepeni. To znači da građani neće osetiti da su radijatori vreli, ali će osetiti da su topli, jer prosečna temperatura u stanovima treba da bude 20 stepeni plus minus jedan stepen — rekao je Vukić.

U periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja, objekti se greju u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozira srednju dnevnu temperaturu manju od 12 Celzijusovih stepeni.

Komfor po većoj ceni

Najskuplje grejanje u Srbiji, što daljinsko grejanje jeste ako se izuzme ono na struju sa parnim kotlom, u mnogim gradovima građani će ove sezone plaćati po novim, višim cenama. Neke toplane su zbog rasta troškova poslovanja a neredovnog usklađivanja cena kada su cene energenata rasle, već povećale cene grejanja od jula ili avgusta čak do 30 odsto.

U Beogradu će grejanje, tako, poskupeti za 8,92%, u Kruševcu će biti skuplje za 20%, u Kragujevcu za 15,6%, dok je u Subotici fiksni deo cene uvećan za 19,22%, a varijabilni, koji se plaća po potrošnji, za 8,4%.

U Kraljevu će grejanje poskupeti za 1,42%, u Nišu je uvećan samo fiksni deo i to za 27,06%, dok je cena varijabilnog dela smanjena za 8,89%.

Toplana u Boru cene je povećala još 1. aprila i to za 30%, a za toliko je od 1. jula skuplje i grejanje u Majdanpeku.

U Srbiji ima 60 toplana i cene određuju lokalne samouprave na predlog lokalne toplane.

Ministarstvo rudarstva i energetike navodi da je obezbeđeno dovoljno energenata. Na sastanku predstavnika Ministarstva sa najvažnijim energetskim subjektima zaključeno je da su remonti u toplanama su uspešno završeni i da je sve spremno za isporuku toplotne energije.

Predstavnici Elektroprivrede Srbije (EPS) predstavili su podatke o trenutnoj situaciji i projekcijama kada je reč o proizvodnji uglja, struje i pogonskoj spremnosti i istakli da su zalihe uglja, kao i akumulacije na visokom nivou, da se remonti završavaju prema planu, kao i da će EPS obezbediti pouzdanu proizvodnju energije tokom grejne sezone.

Naglasili su da su tokom ove godine realizovana najveća ulaganja u distributivni sistem, zamenu 34.000 starih stubova betonskim, modernizaciju 2.400 kilometara mreže i postavljanje više od pola miliona digitalnih brojila.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter