Prema verovanju, pored dvanaest velikih apostola koji su bili Isusovi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Jedan od njih je bio i sveti sveštenomučenik Dionisije Areopagit.

O njegovom životu ostalo je zapisano da je bio građanin Atine koga su svi voleli. Radio je kao sudija i bio je izuzetno pravedan.

Nakon što je saznao za apostola Pavla i njegove propovedi, odlučio je da se iz paganstva preobrati u hrišćanstvo. Tako je postao atinski episkop, a putovao je sa Svetim Pavlom dovoljno dugo i upozna sve ostale Hristove apostole. Posle mučeničke smrti Pavla, Dionisije je otišao u Galiju da među varvarima propovjeda hrišćanstvo i sam za sebe želeći takvu smrt.

Prema legendi imao je 90 godina kada je uhvaćen i mučen zato što nije želio da se odrekne Hrista. Nakon što mu je odsečena glava, ona je prema priči pala pred hrišćanku Karulu koja ju je sakrila i kasnije časno sahranila zajedno sa ostatkom tela.

Ovaj svetac se smatra zaštitnikom obrazovanih i svoih onih koji u svom srcu imaju mjesta za Hrista. Prema narodnom vjerovanju, u molitvi treba da imate jednu, nedvosmislenu želju i ukoliko je dobra i iskrena, pomoć će vam doći.