Izvor: 24sedam
16.10.2024 u 08:10
0

KO JE NARKOZVER: Naslednik narkobosa Darka Šarića

Sve je počelo 16. oktobra 2004. godine u novosadskom naselju Grbavica...

Ne metak, nego veliki broj rafala ispaljenih iz „kalašnjikova“ u noći 16. oktobra 2004. godine, tri žrtve njegovog pira, potpuno su promenili život Milana Matkovića, tada tinejdžera izbeglog iz rodnog Mostara i nastanjenog u Novom Sadu.

Prošao je robiju, zaradio nadimak Narkozver zbog čestog samopovređivanja, dobio titulu naslednika narkobosa Darka Šarića, a onda je jula 2022. kao najtraženiji diler sa Balkana ponovo ubačen u zatvorsku ćeliju…

Matković je rođen u Mostaru, ali se sa porodicom doselio 1992. godine u Veternik. Išao je u Elektrotehničku školu. Pažnju javnosti na sebe skreće u 19. godini života, i to u večernjim satima krvavog 16. oktobra. U stanu u Ulici braće Ribnikar, u novosadskom naselju Grbavica, rafalima je pokosio Darka Brajovića (26) iz Sarajeva, Aleksandra Bojanića (25) iz Kotora, kao i policajca Centra bezbednosti u Herceg Novog Nebojšu Simoviću (32) iz Nikšića. U pucnjavi je povređen i tadašnji vaterpolista Vojvodine.

„Nisam ja Al Kapone“

Na jednom od suđenja u novembru 2023. pred Sudom BiH Matković se požalio da ga u Državnom zatvoru, gde se nalazi, tretiraju kao da je Al Kaponea. Žalio se na ishranu, navodeći da je intolerantan na povrće, pa je zatražio da mu se telefonski razgovor koji ima sa suprugom, decom i majkom produži. Kažu da je u zatvoru u Vojkovićima, u međuvremenu, pokušao da s epovredi olovkom i o ubodom u vrat.

Nešto ranije, tačnije 15 minuta pre pucnjave na Grbavici, iz automatske puške Matković je pucao na kafić „Freska“, u Hilandarskoj ulici, čije su gazde bile trojica ubijenih. Izrešetani kafe svečano je otvoren veče ranije.

Dok se Novi Sad oporavljao od nezamislivog zločina ubica je pobegao u Bosnu i Hercegovinu. Kada se za njim u poteru uključio i Interpol predao se policiji u BiH. Tokom istrage u Mostaru, tinejdžer se kajao zbog počinjenog zločina, ali je su ga branio se Brajović i Bojanić ponižavali i vređali.

Prebacivanje u Sremsku Mitrovicu

Matković je u Novom Sadu u odsustvu osuđen na 15 godina zatvora, ali je presuda poništena, jer je zatvorsku kaznu dobio u BiH. Osuđen je na 18 godina. Robijao je u Zenici gde je 2007. godine, u znak protesta, sebi zašio usta. Štrajkovao je glađu, a razlog njegovog protesta je navodno bilo psihičko iživljavanje zatvorskog osoblja nad njim i ostalim srpskim zatvorenicima.

Zato je zatražio da robija u Srbiji, što mu je i dozvoljeno. U zatvoru u Sremskoj Mitrovici je prebačen 2009. godine. Zna se da je kasnije dobio uslovni otpust i da se nije više vratio. Da li je odslužio kaznu, nije poznato.

Onda muk. Sve do hapšenja u Ivanjici kod Trebinja, jula 2022. Tada je bio na crvenoj poternici Interpola, a lociran je posle policijskog dešifrovanja aplikacije ANOM koju je koristio kao sigurno sredstvo komunikacije.

Pod istragom kao „škaljarac“

Bezbednosno-informativna agencija početkom januara 2020. počela je da“radi“ Milana Matković. Sumnjalo se da je pripadnik „škaljarskog klana“, ali je sarađivao i sa „kavčanima“. Da je „pod lupom“ BIA otkriveno je u porukama koje je optuženi policajac Daniel Jovanović 23. januara 2020. slao Ljubu Miloviću, kolegi iz Crne Gore, koje Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije tereti za šverc kokaina iz Ekvadora u Evropu.

U optužnici iz aprila 2023. se, između ostalog, navodi da je Matković od polovine 2020. godine do kraja 2021. godine organizovao kriminalnu grupu s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, koja je delovala na području BiH, Crne Gore, Srbije i zemalja EU.

Od kilograma kokaina 7.000 evra

Osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima grupe, koristio zaštićene aplikacije za komunikacije ANOM, kako bi pripremali, dogovarali i izvršavali veći broj krivičnih dela, koja su uključivala krijumčarenje velikih količina narkotika kao i njihovu prodaju na ilegalnom narko-tržištu BiH i drugih zemalja.

U optužnici se navodi da je Milan Matković, u više navrata, učestvovao u organizovanju i krijumčarenju velikih količina opojne droge kokain i kanabis u količinama od više desetina kilograma ove opojne droge, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

Kokain su prodavali od 33.000 evra do 35.000 po kilogramu. Tužilaštvo tvrdi da je paralelno s tim Matković nabavljao drogu od njemu poznate osobe „Holi“ iz Španije i Belgije za 27.000 evra po kilogramu.

Nadalje, on se tereti i za organizovanje, planiranje i pripremu ubistava i likvidacija osoba na području Srbije, u Novom Sadu i Beogradu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter