Izvor: 24sedam
16.10.2024 u 14:00
0

SAD PISALE IZRAELU: Najoštrije poznato pisano upozorenje SAD savezniku!

SAD su pisale Izraelu, dajući mu rok od 30 dana da poveća pristup humanitarnoj pomoći u Gazi ili će u suprotnom deo američke vojne pomoći biti ukinut.

SAD su pisale Izraelu, dajući mu rok od 30 dana da poveća pristup humanitarnoj pomoći u Gazi ili će u suprotnom deo američke vojne pomoći biti ukinut.

IRAN ZAPRETIO IZRAELU: Odgovor na bilo kakve avanture biće bolan

Pismo, poslato u nedelju, predstavlja najoštrije poznato pisano upozorenje SAD savezniku i usledilo je posle nove izraelske ofanzive na severu Pojasa Gaze, koja je dovela do velikog broja civilnih žrtava.

U njemu se navodi da su SAD duboko zabrinute zbog pogoršanja humanitarne situacije, dodajući da je Izrael tokom prošlog meseca sabotirao ili sprečio skoro 90 odsto humanitarnih kretanja između severa i juga.

Izrael razmatra pismo, kako je rekao izraelski zvaničnik, dodajući da zemlja „ozbiljno shvata ovo pitanje“ i namerava da se „pozabavi zabrinutošću koja je izneta“ sa američkim kolegama.

Izrael je ranije tvrdio da gađa operativce Hamasa na severu i da ne sprečava ulazak humanitarne pomoći.

U ponedeljak je izraelsko vojno telo odgovorno za upravljanje prelazima u Gazu, Cogat, saopštilo da je 30 kamiona koji su prevozili pomoć iz Svetskog programa za hranu ušlo na sever Gaze preko prelaza Erez.

Time je okončan dvonedeljni period tokom kog su UN saopštile da nije isporučena pomoć u hrani na sever, a zalihe neophodne za preživljavanje ponestaju za 400.000 Palestinaca koji žive tamo.

Zvaničnik UN-a je rekao da je Gaza u stanju „konstantnog vrhunca vanrednog stanja“.

Šta piše u pismu?

Pismo SAD izraelskoj vladi, čiji je sadržaj potvrdio Stejt department, potpisali su državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin.

– Sada pišemo da naglasimo duboku zabrinutost američke vlade zbog pogoršanja humanitarne situacije u Gazi i da tražimo hitne i održive akcije vaše vlade – navodi se u pismu, u kom se ističe i da su izraelske naredbe za evakuaciju primorale 1,7 miliona ljudi u usko, priobalno područje Al Mavasi, gde su u „visokom riziku od smrtonosne zaraze“ zbog ekstremne prenaseljenosti i da humanitarne organizacije izveštavaju da njihove potrebe za preživljavanjem ne mogu biti zadovoljene.

Posebno smo zabrinuti zbog nedavnih akcija izraelske vlade, uključujući zaustavljanje komercijalnog uvoza, uskraćivanje ili ometanje skoro 90 procenata humanitarnih kretanja između severa i juga Gaze u septembru, nastavak opterećujućih i prekomernih ograničenja dvostruke namene i uvođenje novih provera i teških carinskih zahteva za humanitarno osoblje i pošiljke, što doprinosi ubrzanom pogoršanju uslova u Gazi – dodaje se.

U pismu se navodi da Izrael „mora, počevši od sada i u roku od 30 dana“ da preduzme niz konkretnih mera za povećanje snabdevanja pomoći, dodajući da neuspeh „može imati implikacije na američku politiku“.

Poziva se na američke zakone koji mogu da zabrane vojnu pomoć zemljama koje ometaju isporuku američke humanitarne pomoći.

U pismu se kaže da Izrael mora da „pojača sve oblike humanitarne pomoći širom Gaze“ pre zime, kao i da mora da omogući da najmanje 350 kamiona dnevno uđe kroz sva četiri glavna prelaza i novi peti prelaz, kao i omogući ljudima u Al Mavasiju da se presele u unutrašnjost.

Takođe se poziva Izrael da okonča „izolaciju severa Gaze“ tako što će potvrditi da neće biti „politike prisilne evakuacije civila“ sa severa na jug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter