Izvor:
17.10.2024 u 12:00
0

STIGLA JE GREJNA SEZONA: Koja je idealna temperatura za svaku prostoriju?

Razlikuje se da li je u pitanju spavaća ili dnevna soba

S dolaskom jeseni, a ubrzo i zime, dani postaju kraći, a noći duže i hladnije, pa je neophodno da povećate temperaturu na termostatu kako biste zadržali prijatnu atmosferu u domu. Ipak, važno je da budete pažljivi kako ne biste preterali sa potrošnjom struje.

Izbor idealne temperature zavisi od ličnih preferencija, ali za efikasnu potrošnju energije, britansko Ministarstvo energetike preporučuje da termostat tokom zimskih meseci postavite između 20 i 21 stepen, dok je preporučljivo smanjiti temperaturu kada spavate ili niste kod kuće.

Prema stručnim savetima, temperatura u dnevnom boravku treba da bude između 19 i 22 stepena, jer većinu vremena provodimo u toj prostoriji, bilo da se opuštamo ili primamo goste. Takođe, važno je redovno provetravati ne samo dnevni boravak već i ostale prostorije.

Koliko stepeni treba da je u spavaćoj sobi?

Spavaća soba bi trebalo da bude hladnija, sa preporučenom temperaturom između 16 i 18 stepeni. Niska temperatura doprinosi boljem kvalitetu sna, dok viša temperatura može otežati uspavljivanje i izazvati nemir. Naravno, nije preporučljivo spavati na temperaturama nižim od 16 stepeni.

Koja je temperatura preporučena za kuhinju?

Kuhinja ne zahteva temperaturu višu od 20 stepeni, jer je boravak u njoj uglavnom vezan za kuvanje, koje dodatno zagreva prostor. Preporučena temperatura je 20 stepeni, što je dovoljno da se izbegne vlaga koja može uzrokovati buđ i oštećenje zidova.

Idealna temperatura za kupatilo

Što se tiče kupatila, idealna temperatura je oko 21 stepen, što omogućava ugodan boravak, a smanjuje rizik od stvaranja vlage koja može negativno uticati na zidove. Ipak, budite oprezni da ne preterate sa podizanjem temperature, jer topli tuševi dodatno povećavaju temperaturu prostorije, što može smanjiti nivo kiseonika

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter