Izvor: Kurir
18.10.2024 u 09:18
0

RODITELJI ŽRTAVA ZASLUŽUJU EMPATIJU CELOG DRUŠTVA: Nikome nije moglo da padne na pamet da dete može da puca

Danas se nastavlja parnični postupak u Palati Pravde protiv maloletnog dečaka koji je izvršio stravičan masakr u “Ribnikaru”, njegovih roditelja, škole “Vladislav Ribnikar”, kao i protiv države. Danas bi trebalo da budu ispitani i ostali svedoci, a ovaj postupak pokrenula je porodica Dukić, čija je ćerka Adriana ubijena tog kobnog 3. maja prošle godine.

Radiša Roskić, advokat i nekadašnji načelnik u BIA odgonetnuo je zbog čega je porodica Duklić podnela tužbu:

OSEĆAO SE NEPRIHVAĆENO I ODBAČENO: Dečak ubica otkrio šta je rekao policiji posle masakra

– Ovaj događaj ima i građansko-pravne posledice, a jedan od oblika te odgovornosti svodi se i na tužbu koja je podneta protiv maloletnog izvršioca. Imajući u vidu da je on maloletan, tužbom su morali da budu zahvaćeni njegovi roditelji. S obzirom na činjenicu da je do tragedije došlo u prostorijama škole, onda je tužba proširena na školu, koja je javna i državna ustanova i otuda, po principu objektivne odgovornosti, tužba je zahvaćena i država.

O ovoj temi su detaljnije diskutovali Milica Nicović, advokatica ranjene devojčice i Snežana Repac, psiholog.

Nicović je iznela utisak sa jučerašnjeg svedočenja dečaka ubice:

– Vrlo potresno i emotivno. Suđenje je zatvoreno za javnost, ali mogu da kažem da su svi roditelji, koji svaki put učestvuju u postupku, zaslužuju empatiju celog društva zbog dostojanstva, hrabrosti i snage da svaki put ponovno prolaze kroz glavni pretres za taj 3. maj. Mislim da nećemo sutra saznati celu istinu, već da ćemo kroz ove dokazne predloge doći do novih saznanja, kao što se i dolazilo, možda će se doći i do novih krivičnih postupaka, do nekih potencijalno krivično odgovornih.

Repac je analizirala psihološki profil i kako niko nije poradio na problemu maloletnog ubice, s obzirom na izjave da ga je otac zvao psihopatom i da je hteo da ga i ostali doživljavaju kao psihopatu:

– Veoma je čudno za taj uzrast da dete pokazuje crte psihopate, prvo, dete nema ni pojam šta to znači psihopata. To možemo da shvatimo kao nešto što je usvojeno, kao neka karakteristika koja održava čoveka koji je žao, koji ima nagon za osvetom, koji ide do krajnje granice, tako bismo mogli da shvatimo dečiji govor. Na kraju krajeva, neko ko je psihopata, teško se i prepozna. Nikome nije moglo da padne na pamet da dete može da puca.

Nicović je spomenula odgovornost vlasnika streljane:

– Okrivljeni nije vlasnik streljane, nego radnik streljane, a vlasnik, kako ga pominjete, je predsednik kluba koji je takođe bio optužen u ovom postupku, ali je zaključio sporazum o priznanju krivice. On je osuđen, a izrečena je sankcija od šest meseci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter