Izvor: NOVOSTI
23.10.2024 u 10:22
0

NAJVAŽNIJE PORUKE SI ĐINPINGA NAKON SUSRETA SA PUTINOM: Kina i Rusija treba da prodube svestranu stratešku saradnju

Kina i Rusija treba da prodube svestranu stratešku saradnju, zajedno čuvaju globalnu stratešku stabilnost i međunarodnu pravdu, izjavio je predsednik Kine Si Đinping na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u okviru Samita BRIKS-a u Kazanju

– Rusija i Kina kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i velike svetske države, treba da prodube svestranu stratešku saradnju, da blisko sarađuju i koordiniraju u okviru multilateralnih mehanizama kao što su UN i Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) – istakao je Si, a prenosi Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

PREKO 300 ŠPANSKIH UMETNIKA: Pozivaju Sančeza da hitno obustavi prodaju oružja Izraelu

Prema njegovim rečima, trgovinska saradnja dve zemlje aktivno se razvija, uprkos složenoj međunarodnoj situaciji.

On je istakao da zemljama predstoji unapređenje promocije inicijative „Pojas i put“ i Evroazijske ekonomske unije, kako bi se dali impuls i podrška kvalitativnom razvoju dve ekonomije.

Pored toga, Si je naglasio da Peking računa na razvoj strateške i praktične saradnje među zemljama BRIKS-a.

– Očekujemo da sa liderima BRIKS-a temeljno razmotrimo budući razvoj mehanizama saradnje organizacije kako bismo pomogli strateškoj koordinaciji i praktičnoj saradnji u različitim oblastima među zemljama BRIKS-a i ostvarili nove mogućnosti za Globalni jug – poručio je Si, a prenosi Centralna kineska televizija.

Prethodno, Putin je na sastanku sa Sijem ocenio da ozbiljni potresi na međunarodnoj sceni ne mogu poljuljati čvrste odnose Rusije i Kine.

Samit BRIKS-a u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra. Kako je rekao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, na Samitu je predstavljeno 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, a na događaju učestvuju i rukovodioci šest međunarodnih organizacija.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter