Izvor: 24 sedam
24.10.2024 u 09:19
0

URAGAN OSKAR PARALISAO DRŽAVU: Nema struje danima, škole zatvorene, protesti u državi

Najnoviju krizu pratili su povremeni protesti u Havani i drugim delovima zemlje

Dok se Kuba suočava sa posledicama kolapsa elektroenergetskog sistema i uragana “Oskar“, vlasti te karipske države saopštile su danas da će do nedelje škole biti zatvorene, a da će svi koji nisu zaposleni u vitalnim službama ostati kod kuće.

Provincija Gvantanamo na istoku Kube bila je posebno teško pogođena uraganom Oskar koji je pogodio kopno kao oluja prve kategorije i izazvao obilne padavine, prenosi Rojters. Uragan je rezultirao kolapsom elektroenergetskog sistema bez presedana u toj zemlji koja se već suočava sa dramatičnim nedostatkom hrane, goriva i lekova.

Najnoviju krizu pratili su povremeni protesti u Havani i drugim delovima zemlje, a kubanski zvaničnici su kasno sinoć saopštili da je sedam osoba poginulo tokom prolaska uragana “Oskar“. Oružane snage Kube spasile su skoro 500 ljudi iz udaljenih područja izolovanih zbog poplava i klizišta, dok je više od 4.000 stanovnika smešteno u skloništa.

Poplave su uništile porodične kuće, puteve, poljoprivredna zemljišta i već dotrajalu infrastrukturu širom regiona Sijera Maestra poznatog po plantažama kafe.

Pozivajući se na kubansko ministarstvo energetike, španska novinska agencija EFE prenela je ranije danas da otprilike 35 odsto teritorije Kube ima probleme sa snabdevanjem električnom energijom.

Situacija je najteža u ruralnim područjima na istoku zemlje, gde nisu svi lokalni energetski objekti ponovo priključeni na centralizovani sistem snabdevanja električnom energijom, prenela je ranije danas agencija Interfaks. Na nivou zemlje, proizvodnja električne energije trenutno dostiže najviše 1,98 gigavata, a potrebe iznose 2,95 gigavata

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter