Izvor: 24SEDAM
25.10.2024 u 16:42
0

ERDOGAN KRITIKUJE BEZ DLAKE NA JEZIKU: SAD koriste terorističke organizacije na Bliskom istoku za svoje ciljeve

Turski predsednik je ponovo kritikovao Izrael i njegovog najbližeg saveznika

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Sjedinjene Američke Države koriste terorističke grupe na Bliskom istoku za osiguravanje bezbednosti Izraela.

BALKAN PODELJEN PO PITANJU AMERIČKIH IZBORA: Srbi navijaju za jednog kandidata, a Hrvati i Slovenci za drugog

– Poznata je činjenica da SAD koriste terorističke organizacije u regionu za sopstvene interese, ali i za sigurnost Izraela – rekao je Erdogan novinarima u predsedničkom avionu dok se vraćao iz Rusije sa samita BRIKS-a, prenela je novinska agencija Anadolija.

Pored toga, Erdogan je naveo da je Turska pokrenula inicijativu u okviru Ujedinjenih nacija za sveobuhvatan embargo na oružje Izraelu, s obzirom na sve češće izraelske napade na Gazu i Liban koji odnose mnoge živote.

On je istakao rastuću podršku međunarodnih zajednica za taj predlog Ankare.

– Nadamo se da ćemo u tome uspeti kao alijansa čovečanstva i otvoriti vrata trajnom miru – dodao je.

Komentarišući napad Radničke partije Kurdistana (RPK) na TAI u Ankari, u kom je poginulo pet ljudi, a 22 ranjeno, Erdogan je rekao da Turska nastavlja borbu za eliminaciju terorizma „na njegovom izvoru“.

– Saznanja idu u pravcu da je teroristički napad na kompaniju TAI izveden nakon infiltracije terorista iz Sirije – kazao je Erdogan.

Nakon napada, turska vojska je odgovorila vazdušnim udarima na baze RPK na severu Iraka i u Siriji.

– Nastavljamo s aktivnostima s ciljem iskorenjivanja terorizma. Ukoliko je izvor Sirija, onda u Siriji. Gde god da je izvor toga, tamo će biti učinjeno neophodno – izjavio je, istakavši da je cilj Turska bez terorizma.

Dodao je i da će sirijski ogranak terorističke grupe RPK ostati izolovan, naglašavajući da će Turska ostvariti svoj cilj mirne i sigurne zemlje oslobođene terorizma.

Na kraju se Erdogan osvrnuo na značaj BRIKS-a, ističući želju za jačim odnosima Turske s ovom organizacijom.

– BRIKS je velika platforma sačinjena od ekonomija u usponu. To je činjenica koju jasno vidimo – rekao je on i najavio posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Turskoj, kao i njegovu posetu Kini.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter